Karlovac će pokazati što nam je genij Tesla dao – na Rakovcu će se graditi supermoderno zdanje, pogledajte kako će izgledati…

– Nije nam cilj bio samo rekonstruirati kuću, nego i motivirati mlade na kreativnost, dati im mjesto koje ih motivira, stavlja u poziciju da razmišljaju na inovativan, drugačiji način. Htjeli smo povezati Nikolu Teslu, STEM znanosti i Grad Karlovac, stvoriti polivalentni prostor u kojem svi mogu sudjelovati, fluidan, u kojem se osjeti termodinamika fotogeničnu ikonu kraj koje će se raditi selfiji. Ishodište je povezanost Tesle i Karlovca, Rakovac 6, Mala škola i Gimnazija, a lajtmotiv voda. Karlovac je na četiri rijeke, a voda je Teslu pratila od Smiljana, ovdje je vidio slapove Niagare i rekao da će tu silu iskoristiti za dobrobit čovječanstva, kazao je Alen Ranilović iz Real Grupe na današjem predstavljanju projekta Nikola Tesla.

Prikazan Teslin život

Odnosno, rekonstrukciju kuće pored Gimnazije i njeno pretvaranje u Nikola Tesla Experience Center Karlovac. U njemu će multimedijalno biti prikazan Teslin život, popraćen stvarima koje je koristio u tada Realnoj gimnaziji, učio na njima, njegovom originalnom svjedodžbom. Bit će to u zgradi koja objedinjuje prošlost i budućnost.

– Kuća Nikole Tesle izgledat će kao suvremeni objekt namijenjen mladima, razvoju znanosti i ostalog. Bit će to rekonstrukcija zaštićenog objekta u zoni Ulice Rakovac sa suvremenom interpretacijom u pozadini, s naglaskom suvremene arhitekture iza same zgrade koja je pod zaštitom i koju štitimo u njenom volumenu, obliku, fasadama. Arhitekura priču o Nikoli Tesli priča kroz sami koncept, kroz šetnju kroz zgradu. Osnovna ideja je bila stvoriti prostor koji će biti otvoren za javnost, koji će biti fluidan i koji će nuditi posjetitelju razne doživljaje prostora. Time imamo jedno ekstrovertirano prizemlje, koje u sebe uvlači posjetitelja tako i prirodu koja je bila osnovni element inspiracije Nikole Tesle i njegovog rada, te se taj tok prožima kroz cijelu građevinu. Ona je zamišljena kao jedna beskonačna kuća koja će se graditi i koju će studenti, školarci graditi i opremati i nakon što ona bude izvedena; mi bismo to tako voljeli vidjeti, opisala je Anamarija Popovački iz POP-AP-a.

Nova turistička znamenitost

Osim turista – a uz Aquatiku i Muzej Domovinskog rata, Teslina bi kuća trebala biti nova turistička znamenitost Karlovca – svih posjetitelja, Karlovčana samih, u taj bi prostor često trebali zalaziti učenici Gimnazije i ondje, po riječima ravnateljice Snježane Štranjger, svoje kreativne sposobnosti dodatno razvijati i usavršavati. Zgrada će imati polivalentnu dvoranu, prostor za edukaciju i razmjenu znanja, manji ugostiteljski objekt u kojem će gosti sami naručivati što žele, prostor za rad, izložbeni dio, prostor koji će pokazati što nam je Nikola Tesla dao i što bi još moglo doći, odnosno, što bi Tesla kao inspiracija za budućnost mogao biti.

Izrada dokumentacije stajala je 500.000 kuna, a procijenjeno je da će izgradnja koštati oko 15 milijuna kuna. Većinu tih sredstava, kao što je bilo i za dokumentaciju, Županija priželjkuje iz EU fondova. Građevinska dozvola trebala bi biti ishođena krajem ove ili početkom iduće godine, a inicijalna sredstva za rekonstrukciju zgrade na Rakovcu 6 Županija će predvidjeti u proračunu za 2019.

– Karlovac i Karlovačka županija, a pogotovo ime Nikole Tesle zaslužuje ovaj projekt. Ponosni smo što smo angažirali mlade ljude iz naše županije koji su dobili priliku da rade i kreiraju takav projekt koji im može biti odskočna daska jer ova zgrada pretendira da to postane. Mislim da je ovo dobar početak projekta koji će biti prilika za obrazovni, znanstveni i gospodarski razvoj Karlovca, naglasila je dožupanica Martina Furdek Hajdin.

Tesla – mitsko biće

Nakon nekoliko pokušaja, ovo je projekt koji je povezao Gimnaziju, Grad i Karlovačku županiju, a 2018. je, po riječima gradonačelnika Damira Mandića, valjda došlo vrijeme da iskoristimo činjenicu da je Nikola Tesla ovdje postao Tesla.

– Mislim da smo konačno došli do toga da ćemo uspjeti riješiti kompleks krivnje prema Tesli i osjećaj straha od Tesle. Kompleks jer 2018. govorimo o projektu kojim baštinimo boravak Tesle u Karlovcu. Normalno, svi se pitamo: što smo do sad čekali?! Mislim da bi se taj kompleks krivnje ovim projektom napokon mogao riješiti. A straha isto. Jer Tesla je mitsko biće. Kako jednoj takvoj veličini odati priznanje, baštiniti ono što je radio? Ovaj projekt ima u sebi elemente koje smo pokušavali prije 3-4 godine, ali sada je taj kompleks krivnje, osjećaj straha i stvarne potrebe i želje da se identificiramo s Teslom, ali i s njim gledamo u budućnost, ovaj projekt objedinio. Mislim da smo došli do točke gdje su sve te silnice posložile. Ne sumnjam da će ovaj projekt u realizaciju krenuti vrlo brzo. Tesla i Karlovac ovim projektom napokon mogu svoju ljubav ovjekovječiti, zaključio je Mandić.

Vrijedni autorski tim “PLOT” čine Nikolina Barić, Luka Krmpotić, Luka Lipšinić, Anamarija Popovački (POP-AP) i Iva Žaja, dok su autori vizuala Mia Mikula i Dalibor Obrad.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest