Razdjelnici nemaju smisla bez energetske obnove – Petračić tvrdi: Svi gube novac, a neki i zdravlje jer plaćaju a smrzavaju se

O ponovnom aktualiziranju obaveznog ugrađivanja razdjelnika, iako je dokazano da se njima ne može uštedjeti oglasio se karlovački gradski vijećnik Davor Petračić čija tvrtka upravlja dijelom zgrada u Karlovcu, a proteklih je mjeseci posebno angažirana na energetskoj obnovi uz sufinanciranje iz sredstava Europske unije i Grada Karlovca.

Kako tvrdi Petračić, razdjelnici su neprekidna priča interesnih lobija a malo se zna da se nikako ne isplate ugrađivati dok se zgrada energetski ne obnovi, odnosno ne smanje potrebe energije za zagrijavanje barem na polovicu.

– To je  jer neobnovljene zgrade imaju i dalje velike potrebe (150-200 kWh/m2 godišnje) za energijom za grijanje, pogotovo stanovi ispod krova i iznad podruma. Kad se stave razdjelnici, ne smanjuje se potreba za energijom, nego ljudi u cilju smanjenja troška smanjuju i isključuju grijanje i smrzavaju se, a oni drugi koji to ne rade imaju drastično veće račune jer sva energija onda njima stiže na naplatu što je nepoštena raspodjela gdje svi gube, neki novac a neki zdravlje, kaže Petračić.

Kako dodaje, kada se zgrada obnovi, svi stanari su u podjednakom položaju, odnosno stanovi imaju podjednake toplinske potrebe koje su vrlo male (50-70 kWh/m2 godišnje) i uz dodatnu štednju pojedinaca račun se puno ne smanjuje, ali se drugima puno niti ne povećava i dolazi do poštene raspodjele koja više ne ovisi o energetskim potrebama zgrade, nego isključivo o ponašanju i kulturi stanovanja stanara.

– Stoga treba glasno reći – prvo energetska obnova, a onda razdjelnici ili kalorimetri. Ovo bi trebali znati i oni koji odlučuju o razdjelnicima u Hrvatskoj uz dodatak da se uz razdjelnike nameće i dodatni trošak očitanja koji treba platiti a parametri razdjelnika ostaju u tajni onog koji ga je postavio umjesto da se omogući stanarima centralno očitanje po potrebi i kontrola parametara svih razdjelnika. Onda bi sve bilo prihvatljivo, zaključio je Petračić.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest