Dobro uložen novac: U dnevnim bolnicama pacijenti Opće bolnice Karlovac sada za tri sata obave ono što bi inače trajalo nekoliko dana

– Ovo je ogroman novac, gotovo 36 milijuna kuna, koji je jako dobro uložen i uz vrhunski kadar, sigurno da se olakšava svaki oblik rada u medicini. Za mene kao laika, ovo je uistinu revolucionarno jer kada se sam staviš u poziciju pacijenta, najgore je kada se dugo vremena ne može otkriti što je problem, a nakon toga je najveći šok ležati u bolnci. Normalno je da je za nešto to potrebno, ali logika dnevne bolnice upravo je suprotna: pacijent je u središtu i oko njega se odrađuje sve što treba, bila to dijagnostika, neki manji operativni zahvati ili terapija. Na primjer: pacijent kojeg smo vidjeli sada na otorinolaringologiji, došao je na svega tri sata, “stara” bolnica, držala bi ga ovdje dva, tri, četiri… dana, čime bi se sigurno opterećivala sama bolnica; troškovi i sve ostalo, izjavio je župan Damir Jelić nakon današnjeg obilaska novouređenih dnevnih bolnica u Općoj bolnici Karlovac.

Dio je to projekta, financiranog iz EU, kojim je za 19 milijuna kuna nabavljena oprema, a za 16 milijuna izvedeni radovi pa tako uređeno i opremljeno čak 10 dnevnih bolnica – ginekološka, pedijatrijska, neurološka, radiološka, onkološka… – te četiri operacijske dvorane za operativne zahvate jednodnevne kirurgije. Sve je to napravljeno u zadanim rokovima, do 30. lipnja, a kako su dnevne bolnice već počele raditi, po riječima ravnatelja Ervina Jančića, “tiha reklama” samih pacijenata dovela je u Opću bolnicu Karlovac i nove pacijente, ne samo iz Karlovačke županije.

– Stižu pacijenti na pregled, pretragu, obradu, terapiju ili manji operativni zahvat iz Otočca, Jamničke Kiselice, dijelova Zagreba… Usmena predaje se prenosi i možemo se pohvaliti da uživamo povjerenje šireg kruga pacijenata, kazao je Jančić.

Bolnica je posljednjih godina obnovila i uredila i zgradu i mnoge odjele, ali svoj red još čekaju oni za dijalizu, pulmologiju, psihijatriju, patologiju.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest