Obilaznica Zvijezde ipak neće ići kroz arboretum Šumarske škole – iako je ta varijanta najpovoljnija, traži se drugo rješenje

Buduća obilaznica Zvijezde neće ići kroz Arboretum Šumarske škole, iako se ta varijanta smatrala najpovoljnijom, nego će biti pronađeno drugo, i školi i Gradu prihvatljivo rješenje.

Dogovoreno je to na današnjem sastanku predstavnika škole i Grada, na kojem je Marko Šoštarić sa zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti još jednom pojasnio varijantu obilaznice javno predstavljene u rujnu. Njome je predviđeno da nova gradska ulica ide od Vatrogasne ceste, pored Šumarske i drvodjeljske škole do zgrade karlovačke podružnice Hrvatskih šuma.

Školi je to neprihvatljivo ponajprije iz sigurnosnih razloga jer učenici u Arboretumu svakodnevno rade i obavljaju praktičnu nastavu, pri tom koristeći različite strojeve, na trasi buduće ceste je meteorološki krug iz kojeg se podaci u okviru Globe programa šalju već 20 godina i o kojem ovisi nastava mateoroloških tehničara, koje u Hrvatskoj školuje samo ova karlovačka škola.

– Naravno, tu je i očuvanje Arboretuma jer trasom koja je predviđena ispred škole uništen bi bio najvrijedniji dio Arboretuma koji je dobio međunarodna priznanja i čija je vrijednost neprocjenjiva. To je najveći gradski park i površinom i vrstama drveća i grmova u njemu. Arboretom ima različite funkcije: edukativnu, rekreativnu, krajobraznu i to je nešto u što treba ulagati i njegove mogućnosti iskoristiti na druge načine, pojasnila je prof. Andreja Pevec.

Drago joj je, kao i ostalim nastavnicima i učenicima Šumarske škole, što su njihovi argumenti saslušani, prihvaćeni i postignut dogovor o izradi novih varijanti obilaznice.

– Projektant je obećao napraviti novo rješenje i bit će uzeti u obzir drugi prijedlozi. Mi smo za obilaznu cestu koja je produžetak Draškovićeve ulice, što je modifikacija GUP-a, ali povezana s daljnjim razvojem grada, te produžetak oko škole, cesta koja bi zaobišla školu, išla bi iza nje. Nadamo se rješenju koje će sve zadovoljiti, kazala je Pevec.

Pojasnila je da na prvom predstavljanju u rujnu nisu bili jer za njega nisu znali, niti to shvatili kao početak javne rasprave. A da su ih na njoj i predstavljanju studije rješenja obilaznice u Gradu očekivali, to više jer je Šumarska među onim ustanovama koje trebaju svojim uvjetima sudjelovati u postupku izdavanju građevinske dozvole, potvrdo nam je dogradonačelnik Ivan Mrzljak, no izašli su školi u susret, danas održali novi sastanak i postigli dogovor.

Gradnja obilaznice Zvijezde, podsjetio je, predviđena je Urbanističkim planom uređenja i kada bude završena rekonstrukcija komunalne infrastrukture Zvijezde, tranzitni promet Kraševom ulicom će biti ukinut.

– Oko 4.500 automobila dnevno će tada doći na Zrinski trg, više neće moći prelaziti Zvijezdu. Konzultirali smo Konzervatorski odjel koji je ovo prometno rješenje Fakulteta podržao kao jedno od kompromisnih; nije za to da oblaznica bude po obodu Zvijezde, odnosno uz Ruski put. Bila je ovo danas plodonosna rasprava, Škola je izrazila svoje stajalište po kojem nisu za predloženo rješenje. Izašli smo im u susret i predstoji nam nastavak rasprave o obilaznici, najavio je Mrzljak.

Slijedi analiza i drugih varijanti, jedna je ona za koju je i škola: obilaznica Vatrogasnom do Šumarske škole, onda iza nje prema Ripsu pa Zelenilu, druga je ona koja predviđa produžetak Draškovićeve ulice pa po jednom rješenju se spaja s obilaznicom Karlovca, a po drugom završava između Uprave šuma i Zelenila, gdje se spaja na Put Davorina Trstenjaka.

Trajat će to idućih nekoliko mjeseci, kako bi se potom moglo izraditi idejno rješenje pa projekt, ishoditi lokacijska i građevinska dozvola, riješiti imovinsko-pravni odnosi… i izgraditi obilaznica 2020.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest