Suradnja rotary klubova Karlovca i Nove Gorice za primjer je mnogima kako bi trebalo razvijati i širiti rotarijanstvo

Rotary klub Karlovac slavi 25-tu obljetnicu ponovnog pokretanja kluba u Karlovcu. Povodom tog događaja u Gradskom poglavarstvu Grada Karlovca potpisana je povelja o bratimljenju rotary klubova Karlovac i Nova Gorica iz Slovenije.

Povelju su potpisali predsjednici obiju klubova – Josip Vrbanek iz Karlovca i Predrag Škrinjar iz Nove Gorice te guverner rotary distrikta Slovenije Janez Lipec i hrvatskog distrikta Darko Tipurić. Svečanosti potpisivanja nazočili su karlovački gradonačelnik Damir Mandić i Bernard Šrajner savjetnik u veleposlanstvu Republike Slovenije u Zagrebu te svi članovi karlovačkih rotaryjanaca – RC Karlovac i RC Karlovac-Dubovac.

Prije samog čina potpisivanja povelje o bratimljenju kratko su obratili nazočnima predsjednici oba rotay kluba, guverneri oba distrikta i karlovački gradonačelnik.

– Nadam se da će nakon ovog potpisivanja te veze biti još čvršće i da ćemo napraviti još puno zajedničkih projekata koji će biti na korist jednog i drugog kluba i ljudi koji žive na tom području – rekao je Josip Vrbanek.

Predrag Škrinjar, predsjednik RC Nova Gorica je napomenu da veze između klubova i dvaju područja su puno šire, a glavna je poveznica groblje Črniče na kojem su pokopani hrvatski vojnici poginuli na sočanskom frontu.

– Upravo radi toga su se RC Nova Gorica i RC Karlovac obvezali da iznađu snage, vrijeme i sredstva za obnovu toga groblja i spomenika junacima iz vaših krajeva. Zato nas je još više obradovala inicijativa o bratimljenju naših klubova. Današnji događaj vidim kao formalnu potvrdu izvrsnih odnosa. Zato vas iz sveg srca pozdravljam i želim još mnogo godina prijateljstva – istaknuo je.

– Dugogodišnja suradnja rotary klubova Karlovca i Nove Gorice za primjer je mnogima kako bi trebalo razvijati i širiti rotarijanstvo, a na to nas obvezuje i Povelja. Ove godine slavimo 90. obljetnicu rotarijanstva u Hrvatskoj i to dijelimo zajedno i čast je da sam ovdje i da mogu RC Karlovac zaželjeti sve dobro za 25 godina njihovog re-utemeljenja – rekao je između ostaloga Darko Tipurić, guverner hrvatskog distrikta, dok je guverner distrikta Slovenije Janez Lipec čestitao je domaćinima, koji su kroz ovu suradnju odlučili praktično spojiti dvije granice, ovdje sa Slovenijom pa prema talijanskoj granici te je spontano podigao na noge sve nazočne i zamolio ih da se zagrle u znak ugode, dobre volje, mira u svijetu i pozitivne energije.

– Naš prijatelj rotarijanac kaže da rotarijanci trebaju ispraviti ono gdje su političari pogriješili. Gdje oni grade svoje uske krugove, rotarijanci trebaju gledati šire – poručio je Lipec.

Rotarijanstvo stoga nije kontemplacija, već akcija, a za javnost, sekularna, multikulturalna i sinkretistička organizacija otvorena za sve osobe bez obzira na vjeru, rasu, boju kože, spol, politička opredjeljenja i tome slično.

– Rotarijanstvo u Karlovcu ima dugu tradiciju. Prvi puta je osnovan klub 1935. godine, ali je radio do 1941. kad je zabranjen. Za vrijeme socijalističke Jugoslavije rad rotary kluba isto nije dozvoljen. Stvaranjem samostalne Hrvatske, rotary klubovi se obnavljaju i osnivaju novi, što je bio slučaj i s RC Karlovac – prisjeća se dr. Mirko Butković jedan od osnivača Rotary cluba Karlovac.

Svi rotary klubovi u svijetu rade pod motivom služenje, humanitarni rad i druženje. Tako je RC Karlovac od svog osnutka do danas angažiran na humanitarnoj pomoći civilnim žrtvama rata, siromašnima, hendikepiranoj djeci i odraslima, talentiranim ali siromašnim đacima i studentima. Posebno značajno je angažiranje na razminiranju grada Karlovca i Karlovačke županije.

– U tu svrhu je prikupljeno 4,8 milijuna eura tako da je grad Karlovac s periferijom potpunog razminiranja zahvaljujući i karlovačkim i svjetskim rotarijancima – ističe dr. Butković.

Dobra suradnja koja se razvila između rotary klubova iz Slovenskog primorja (Nova Gorica, Solkan i Ajdovščina) i RC Karlovac, čemu se pridružuje i RC Karlovac-Dubovac, razvija se u području knjižnica, muzeja, spomenika i groblja iz Prvog svjetskog rata gdje su ginuli mladići iz Karlovca kao pripadnici 96. pješadijske pukovnije koja se borila na Sočanskoj bojišnici. To se proširilo na društvenu i kulturnu suradnju općina i gradova.

– To je svakako razlog da se u okviru 25- te godišnjice kluba potpisala povelja o bratimljenju s RC Nova Gorica čime će se suradnja još proširiti – dodaje Mirko Butković.

SADRŽAJ POVELJE NA HRVATSKOM JEZIKU (potpisuje se na oba jezika):

“U duhu temeljnih načela međunarodne organizacije Rotary International, Rotary Club Nova Gorica – Slovenija i Rotary Club Karlovac – Hrvatska, potvrđuju bratimljenje i namjeru da u okviru svojih mogućnosti međusobno surađuju i druže se za dobrobit svojih članova te mještana i krajeva u kojima žive i djeluju kao rotarijanci i građani. Ta suradnja obuhvaća i trajnu izmjenu informacija, koordinaciju i zajedničku provedbu rotarijanskih aktivnosti kao i provedbu maching grantova”.

Navečer, u Hotelu Korana Srakovčić, biti će održana gala večer uz prezentaciju svega što je Rotary Club Karlovac u proteklih 25 godina polučio na području grada Karlovca. Prezent će biti Želimir Feitl, član kluba i najbolji golfer među rotaryjancima.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest