Meštar Tomislav Pudina uspješan je dirigent frizerskog orkestra – izborom za najbolju bradu i brk probudio je rad Ceha frizera

Kažu da je za vrhunskog sportaša ili umjetnika potrebno 1 posto talenta i 99 posto vježbe. Nismo sigurni možemo li se u potpunosti složiti s iznesenim brojevima, no znamo da je karlovačka “zvijezda” Tomislav Pudina, brijač i zaljubljenik u svoj zanat. Prema narodnoj izreci koja kaže da “jabuka ne pada daleko od stabla” potvrđuje da je Toma druga generacija brijača iz obitelji Pudina. Nadaleko poznat brijač u Karlovcu bio je otac Dragutin – Braco Pudina koji je toliko bio zaluđen šišanjem da je u slobodno vrijeme kao predsjednik NK Ilovca kosio travu na igralištu kluba s Ilovca. Drugima je to bilo zabranjeno raditi jer ne bi tako profesionalno znali pokositi travu.

U brijačnici “Kod Dragota” na kružnom toku brijački zanat izučila su Dragina djeca – Natali i Tomislav. Taj lokal danas vodi sestra Natali, bivša atletičarka, koja se udala za nogometaša, golmana NK Karlovca i NK Ilovca, Marija Skočibušića. Nije ni Toma “operiran” od sporta. Bavio se veslanjem, igrao je nogomet i bio neuspjeli tekvondaš. Sin Karlo je trenutno igrač “kanarinaca” iz Ilovačke šume. Vlasnik brijačkog salona “Barber shop” sakuplja šalove raznih sportskih klubova koji su do nedavno krasili zidove njegova salona. Do sada ih je prikupio više od dvije stotine. Svakodnevno prati sport, a sa stanjem u karlovačkom sportu upoznat je skoro bolje nego oni u KŠZ-u.

Osebujni meštar

– Uvijek može bolje. Rukomet je perjanica karlovačkog sporta i zaslužuje bolji tretman. Nogomet i košarka su nam nažalost na niskim granama i ne vidim kako i kad će se ponovno uzdići. Posebno mi je žao za NK Karlovac koji iduće godine obilježava stotinu godina. Karlovački zaljubljenici u nogmet zaslužuju bolji rang natjecanja od sadašnjega – ističe Tomislav Pudina.

Prije 15-ak godina odlučio je samostalno otići u brijačke vode pa je otvorio vlastiti brijački salon za muke u gradskoj četvrti Grabrik. U dobra stara vremena u brijačnici “Kod Dragota”, poput meštra iz Velog Mista, sjedilo se i čekalo na red te za to vrijeme raspravljalo o svemu i svačemu a najčešće sportu i politici.

Zašto tako nije u “Barberu” u Grabriku, zapitali smo vlasnika:

Ljubav prema zanatu

– Danas su neka druga vremena, modernizirali smo se ha,ha … – odgovara kroz smijeh.

– Politika neće u moju butigu – dodaje u šali.

Talenta ima a ljubavi spram svog zanata mu ne nedostaje. Zidove njegove brijačnice trenutno krase fotografije raznih frizura, uglavnom njegovih uradaka. Ulaže mnogo truda u promociju brijačko-frizerskog zanata, a njegova je inicijativa i prvi izbor za najbolju bradu i brkove grada Karlovca. Festival je održan pod pokroviteljstvom Ceha karlovačkih frizera a Tomislav Pudina je bio “dirigent frizerskog orkestra”. Štoviše, događaj je imao humanitarni karakter. U sklopu akcije Movembera dali su podršku Udruzi Hrvatska liga protiv raka koja u mjesecu studenom provodi niz kampanja podrške, edukacije i potpore borbi protiv raka prostate.

Osebujni meštar Toma je tom organizacijom probudio rad ceha karlovačkih frizera vrativši ih u središte zbivanja i javnosti. Dirigent sličnih obrtničkih aktivnosti u gradu ne odustaje od svog sna. Želi da izbor najbolje brade i brkova postane karlovačka tradicija.

– Ove godine smo imali više od dvadeset kandidata za izbor najbolje brade i brkova. Odazvao se i velik broj građana, uglavnom mladih, koji su sa zanimanjem došli vidjeti naš prvi takav izbor. Zahvaljujem se i svim medijima koji su prepoznali naš trud i korektno popratili taj događaj – kaže i dodaje:

Probuditi Ceh frizera

– Oduvijek maštam o tome da bi trebalo više okupiti i organizirati naš ceh frizera. I ne samo naš, svaki ceh u okviru obrtništva trebao bi raditi na promociji svog zanata. Nastojimo sudjelovati na svim događajima iz programa Grada. Redoviti smo sudionici Obrtničkog sajma, a ova zadnja organizacije je samo jedna od naših godišnjih aktivnosti koju ćemo nastojati održati. Ove se godine planiramo uključiti još i u program Adventa u Karlovcu, a u planu nam je i ženska revija frizura.

Svako zvanje pa i ovo traži puno odricanja, volje i ljubavi, vezano je srcem pa tako i naš sugovornik u njemu vidi budućnost, ne samo svoju već i brojnih kolegica i kolega. Vjeruje da će zahvaljujući tom zalaganju i upornosti frizersko–brijački zanat biti još cjenjeniji i da će više mladih krenuti u nove izazove osvajanja medalja na brojnim sličnim natjecanjima frizera u Hrvatskoj, a od nedavno i u Karlovcu.

– Kao i u svemu u životu tako i ovdje potrebno je puno napora i jako puno strpljenja da bi se postiglo ono što želimo – kaže Pudina koji poručuje mladima da vjeruju u sebe, u ono što rade i vole.

Pa ipak, uvijek nekako uspijeva pronaći slobodne trenutke za prijatelje, ali i za mnoge druge aktivnosti. Tako je sinoć sa sinom Karlom uspio otići i na Super talent podržati Karlovčanku Blanku u plesu. Otac dvaju sinova i kćerke ne odustaje od svojih ciljeva, dolazi sveti Nikola, Božić, a posebno se priprema za fašnik gdje ćemo zasigurno opet čuti za neku novu ludu ideju i dogodovštinu iz radionice meštra Tomislava Pudine.

KAportal.hr

Fotografije – Facebook Tomislav Pudina

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest