Živi zid ponovo sumnjičav u regularnost odvoza otpada u zoni Mekušje, Mandić: Zovite DORH pa neka oni istraže

– U zoni Mekušje sve je odrađeno sukladno zakonu i manirom dobrog gospodara. Ja sam tražio da se javna nabava dvaput provede iako su mi stručne službe sugerirale da ti radovi vrijede kao što je bilo u 1. nabavi; mogao se netko iz Rumunjske javiti. Sve je krajnje odgovorno i ozbiljno odrađeno, svi su svoj dio odradili. Za sve Vaše sumnje koje iskazujete – nadložena institucija je Državno odvjetništvo, pozovite ih! U konačnici, ja ih pozivam: neka dođu i pregledaju, pozvao je gradonačelnik Damir Mandić javno, sa sjednice Gradskog vijeća.

Učinio je to odgovarajući na vijećničko pitanje Čedomira Tatalovića (Živi zid) o radovima čišćenja građevinskog otpada u bivšoj vojarni, budućoj poslovnoj zoni, Gornje Mekušje.

– Gdje je Lešćanec taj otpad odvezao? Na nekakav je deponij morao, na Ilovac nije. Po procjeni arhitektice, radi se o 24 tisuće tona betonskog otpada, koji se morao zbrinuti u duhu akata o zbrinjavanju otpada. Zašto je ugovor s njim tri puta mijenjan, s 900 i nešto tisuća na 1,7 pa na 2,4 milijuna kuna ako je ustanovljeno da je Tehnopetrol izveo 75 posto posla? Onda je cifra 338.000, znači povećanje je 10 puta! Tko je predložio Tehnopetrolu da otkupi susjednu parcelu i zgura sav taj otpad na nju, redao je pitanja Tatalović.

Mandić je podsjetio da Tehnopetrol, i nakon dva produženja rokova, nije odradio posao zbog čega je Grad lani u prosincu raskinuo ugovor. Uslijedila su dva pokušaja odabira novog izvođača radova; prvi je poništen zbog probijanja predviđene cijene, drugim je izvođač odabran jer se pokazalo da je to realan iznos.

– Izvođač je dužan zbrinuti takav otpad i to je u ugovoru jasno napisano. Ne jer mi skidamo odgovornost, nego onaj tko radi takve poslove, po zakonu, mora biti ovlašten za to. Poslovi su odrađeni, Mekušje spremno za projekt uređenja. Kandidirali smo zonu za EU sredstva uređenja, 10-ak milijuna kuna plus ovo što smo odradili; 8,5 bi trebalo biti iz EU sredstava i očekujemo do kraja godine da bi taj natječaj trebao gotov, ali nije do nas, to je državni dio. Što se tiče postupka radova u zoni Gornje Mekušje, kao gradska uprava smo se postavili prema financijama grada, ali i zaštiti okoliša. A tko je kome rekao da kupi neku zemlju itd., ja o tome pojma nemam, vjerujte, izjavio je Mandić.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest