Pušnice i hladnjaci opet će bit puni: Stari običaj kolinja njeguje se i u karlovačkom kraju, posjetili smo obitelj Benčić na Mostanju

Mnogi su strahovali da će stari običaj kolinja nestati
ulaskom u EU. No straha nema, jer dvorišta su puna, a puni će
biti i hladnjaci i pušnice.

– Znalo je biti i posjećenih prstiju dok se gulila koža slanine
za čvarke, pacalo se meso, a predvečer bi pala pjesma i svakako
pošalica. Drugi dan su se radile kobasice, probale friške
krvavice i čvarci te pečena svježa smjesa za mesnate kobasice –
objašnjava Joža.

Majstori kolinja vrlo dobro znaju kako se treba postupati sa
svinjama prije klanja, a u svrhu zaštite dobrobiti životinja te
usklađenosti s uredbom Europskog vijeća.

– Svako kućanstvo, pa i naše, tijekom klanja drži se tog naputka
– naglašava Josip Benčić, inače bivši saborski zastupnik.

Neke od ključnih stavki na koje je potrebno paziti prilikom
kolinja jesu: Životinje se mora poštedjeti svake nepotrebne boli,
nelagode ili patnje tijekom usmrćivanja i postupaka koji su
povezani s usmrćivanjem. Može se zaklati samo nakon omamljivanja,
a gubitak svijesti i osjeta mora se održavati do smrti životinje.
Drugim riječima, životinja mora biti usmrćena prije nego što se
počne vraćati svijesti. Zabranjeno je udarati ili nogama tući
životinje, podizati ih ili vući za glavu, uši, noge ili rep, ili
ih grabiti za oči i vezati životinjama noge zajedno. Životinje
koje ne mogu hodati ne smije se vući na mjesto klanja, već ih se
treba usmrtiti na mjestu gdje leže …

Mnogi su strahovali da će stari običaj kolinja nestati ulaskom u
EU. No straha nema, jer dvorišta su puna, a puni će biti i
hladnjaci i pušnice.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest