NL Naš Karlovac predlaže rješenje za jeftiniju naknadu i učinkovitije odvajanje otpada – ovaj način otvara i stotinjak radnih mjesta?

Uvođenjem zaštićenih vrećica za suhi miješani komunalni otpad u čijoj cijeni bi bila ugrađena cijena odvajanja i zbrinjavanja otpada, otpao bi trošak naplate otpada koji će prema najavama u Karlovcu iznositi godišnje oko 1,5 milijuna kuna.

Ovo je, naime, rješenje odvoza i zbrinjavanja otpada u gradu Karlovcu kako ga vidi Nezavisna lista Naš Karlovac i njezin predvodnik Davor Petračić koji je u više navrata i gradsku vlas s govornice Gradskog vijeća upućivao da bi to bio najoptimalniji, najjednostavniji i najjeftiniji način da se riješi veliki komunalni problem i pritom uštedi.

Kako su zamislili u NL Naš Karlovac, u tom slučaju građani ne bi dobivali račune za odvoz otpada već bi kupovali vrećice u čijoj je cijeni naknada za zbrinjavanje.

– Tada bi nam bilo omogućeno da odvajanjem otpada koje se ne bi naplaćivalo štedimo, a odvojenim otpadom omogućimo gradu razvoj reciklažnih tehnologija gdje bi se moglo zaposliti i do 100-tinjak ljudi koji bi zaradili svoje plaće, ali ne na leđima građana grada Karlovca, navode u NL Naš Karlovac.

Kako dodaju otpad bi dobio značajnu dodanu vrijednost nakon razvrstavanja i reciklaže i mogao bi se prodavati na tržištu otpada po daleko višim cijenama.

– Znate li da plastični otpad ako se odvoji i samelje može na tržištu postići i do 80 posto vrijednosti izvorne sirovine, odnosno do 1.000 eura po toni? Ne bi bilo potrebe za kupovinom i čipiranjem kanti za miješani otpad, dodatnim kamionima za prijevoz, administraciji a plaćalo bi se po stvarno odbačenom otpadu kupovinom posebne vrećice na kiosku i ono najvažnije – građani bi mogli kontrolirati svoje troškove! Znate li možda bolje rješenje? Molimo komentirajte naš prijedlog i probajte ga poboljšati, piše Naš Karlovac na svojoj Facebook stranici.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest