Za radnički Karlovac: Zašto se za 24 milijuna kuna gradi vrtić za 200 djece, kad bi se za iste novce moglo sagraditi pet montažnih?

– Da je politika lokalne vlasti zadnjih desetljeća sve samo ne razvojna, zna većina Karlovčana. Na primjeru vrtića u Grabriku možemo konkretno to i vidjeti, tvrde u građanskoj inicijativi Za radnički Karlovac.

Gradska vlast krenula je u rekonstrukciju, odnosno izgradnju novog vrtića u Grabriku koji će građane koštati oko 24 milijuna kuna i dok mnogi pozdravljaju ovaj projekt, postoje i oni koji smatraju da je ovo bacanje novaca. Za radnički Karlovac tvrdi da je društveni interes, s obzirom da još uvijek ima one djece koja ne mogu u vrtić, barem  600-700 novih mjesta u vrtiću, privatni interes, a s njime i lokalna vlast, gradi vrtić od 200 mjesta.

– Prije četiri godine u Samoboru je izgrađen montažni dječji vrtić, koji udovoljava svim standardima. Njegova izgradnja je trajala pola godine (iako su u tom periodu bila 22 snježna dana) i koštala 4 – 5 milijuna kuna. Vrtić prima 130 djece. U Sraćincu su također izgradili montažni vrtić, po uzoru na Samobor, čija je izgradnja koštala gotovo 4 milijuna kuna. Prima pet odgojnih skupina i površine je 700 kvadratnih metara. To znači da se kojim slučajem karlovačka vlast odlučila na izgradnju montažnih vrtića za isto vrijeme i za isti novac kao što gradi vrtić u Grabriku – tada bi bilo sagrađeno šest (6) vrtića koji bi mogli primiti između 600 i 700 djece. Dakle, umjesto da karlovačka djeca i njihovi roditelji dobiju dodatnih 600-700 mjesta u vrtićima (s novim radnim mjestima odgajateljica, čistačica, kuharica itd.), oni će iduće godine dobiti nekih tri puta manje. Uz izjavu vladajućih da je to uspjeh i rad na demografskoj obnovi, kažu u Inicijativi te se pitaju zbog čega onda lokalna politika ne ide na optimalnu varijantu?

Smatraju da visoki troškovi kod izgradnje vrtića karlovačkim vlastima služe da postigne tri cilja: Kad im netko uputi kritiku oko pitanja vrtića i jaslica, oni jednostavno odgovore navođenjem krupnog iznosa dosad izdvojenog za vrtiće, a taj iznos nije mali;  služe im kao opravdanje da ne smanjuju cijene vrtića koje roditelji plaćaju.

– Kako su investicije u vrtić velike, onda i krajnja cijena koštanja (čak i uz gradsku subvenciju) ne može biti sitna. U tu priču vjeruje i dio odgajateljica;  služe sve jačoj simbiozi Grada i građevinskog poduzeća koje ima poziciju monopolista i kao takvo može određivati visoku cijenu izgradnje, ali i dogovarati razne usluge s politikom. To je poduzeće u kampanji sadašnjeg gradonačelnika bilo i najveći pojedinačni donator s 20.000 kuna – formalno, dodaju u Inicijativi a osvrnuli su se i na one, kažu, “dušebrižnike i advokate vladajućih koji će reći da samo pljuju”.

– Možemo poručiti da ovdje ne govorimo je li sve ovo dobro ili loše, ne moraliziramo. Mi ovdje na konkretnom primjeru ukazujemo na antirazvojnu politiku lokalne vlasti, koja se vodi primarno za privatni interes politike i biznisa. Međutim, jasno je da se od sadašnje vlasti koja je toliko duboko povezana s privatnim biznisom i njegovim interesima ne može očekivati da odjednom raskine s dosadašnjom politikom izgradnje vrtića. Za tako nešto potrebna je promjena lokalne vlasti i dolazak potpuno neovisne vlasti koje će, u skladu s razvojnom politikom, izabrati opciju izgradnje vrtića koja je primarno od interesa za svu karlovačku djecu, zaključili su u inicijativi Za radnički Karlovac.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest