– Završetkom ovog projekta Veleučilište će još jednom potvrditi
svoju izuzetno bitnu ulogu u revitalizaciji Zvijezde, kazala je
projektantica Petra Jurčević na današnjem predstavljanju Atrija
znanja.
Riječ je o projektu vrijednom 39 milijuna kuna, od kojih će iz EU
stići bespovratnih 37,8 milijuna, a kojim će do lipnja 2020.
zgrada Veleučilišta na Strossmayerovu trgu biti rekonstruirana,
nove fasade i stolarije, natkrivenog atrija sa staklenom kupolom,
proširene i uređene mini pivovare, laboratorija i kabineta u
prizemlju, a knjižnice s čitaonicom i laboratorija u potkrovlju,
opremljena suvremenom opremom i interpretacijskog centra
otvorenog za sve.
– Simbolika ovog projekta je u tome da se novi obrazovni i
istraživački sadržaji, laboratoriji i knjižnica otvaraju prema
samom središtu zgrade, prema atriju znanja, a iz tog središta su
dostupni i drugim istraživačima, znanstvenicima, poslovnom
sektoru, studentima i javnosti. Vidimo to kao vraćanje
tradicije pivarstva u samo središte Zvijezde, a znamo da je prva
pivovara osnovana upravo u Karlovcu. Radovi će početi nakon nove
godine i građevinski dio bit će završen do travnja 2020. Dok budu
trajali, nastavu ćemo održavati u Gimnaziji i u našem prostoru u
Meštrovićevoj ulici, gdje će biti i dekanat, dok će službe
studentima biti dostupne u Studentskom centru, kazala je dekanica
Nina Popović.
U projektu je naglasak na području prehrambene tehnologije,
odnosno, sektoru pivarstva, a osim što će pivari, pogotovo mali,
na Veleučilištu moći napraviti sve analize, a istraživači
obavljati istraživanja, jedini studij pivarstva u Hrvatskoj –
onaj na karlovačkom Veleučilištu – postat će atraktivniji i to ne
samo studentima iz zemlje.
– Moj znanstveni interes u ovome je zaštita okoliša, volio bih se
baviti maksimalnim iskorištenjem resursa i ponovnim iskorištenjem
nusproizvoda koji nastaju u proizvodnji piva. Tako bi se znatno
smanjio negativan utjecaj na okoliš, a potencijalnim korisnicima
takvih rješenja koja bismo mi ovdje razvili bi omogućili povećanu
financijsku dobit, uz smanjenje proizvodnih troškova, rekao je
voditelj istraživačkog tima Goran Šarić.
KAportal.hr