U Karlovačkoj županiji više crkvenih nego građanskih brakova, no ni oni nisu “dok ih smrt ne rastavi” – razvelo se 180 parova

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u Karlovačkoj županiji u 2015. godini sklopljeno je 566 brakova. Kao i na razini cijele Hrvatske, sve je veći broj onih koji se odlučuju za crkveno vjenčanje pa je i u našoj županiji takvih brakova bilo više. Konkretnije, 239 brakova sklopljeno je pred matičarem, a 327 pred svećenikom. Od ukupnog broja brakova do razvoda je došlo u 180 slučajeva, ali statistika ne pokazuje na koji su način bili sklopljeni ti brakovi.

Od gradova u Karlovačkoj županiji, jedino u Karlovcu je više građanskih od crkvenih brakova. I to jedva – u 2015. godini 115 je karlovačkih parova uplovilo u bračnu luku u matičnom uredu, a 114 u crkvi. Crkvenom braku su, pak, najskloniji u Slunju (7 – 15) i Ogulinu (15 – 33), gdje je takvih brakova i više nego dvostruko više nego građanskih. Crkvenih je brakova više i u Dugoj Resi (15 – 23) te Ozlju (14 – 22), no ipak s nešto manjim omjerom.

U općinama je situacija puno šarolikija, prvenstveno zbog znatno manjeg broja sklopljenih brakova. Kao vrlo tradicionalna ipak se ističe Lasinja, u kojoj je sklopljeno 16 brakova u 2015. godini, a od tog broja 15 je crkvenih vjenčanja. U dvije općine nije sklopljen niti jedan građanski brak, ali i ukupan broj brakova je malen – takav je slučaj bio u Kamanju (dva braka) i Bosiljevu (pet brakova). U Saborskom, pak, nije sklopljen niti jedan crkveni brak, no u cijeloj općini je tijekom 2015. godine i sklopljen tek jedan jedini brak.

Na brak se najteže odlučuju Slunjani, ali se pritom bračnih zavjeta, čini se, i najčvršće diže. U 2015. godini u Slunju su sklopljena tek 22 braka, no od toga broja u čak 21 slučaju za mladence je to bio prvi brak, te su po jedan ženik i nevjesta po drugi puta stali na “ludi kamen”. I razvoda je u Slunju najmanje – tijekom 2015. godine samo četiri. K tome, u tri braka koja su okončana razvodom nije bilo djece, što znači da se samo jedan slunjski par odlučio rastati unatoč činjenici da imaju potomke. U drugim je gradovima taj omjer znatno drugačiji i više je razvedenih brakova s djecom.

Na drugoj strani priče su Dugorešani – od ukupno 17 razvedenih brakova, najviše se dugoreških parova razvelo u razdoblju od 1 do 4 godine od vjenčanja, njih ukupno 7. U ostatku Hrvatske u pravilu je najviše razvoda između 5. i 9. godine braka, ponegdje i 10. i 14.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest