Učinci novih mjera zapošljavanja tek će se mjeriti, ali postojeće lani zaposlile i obrazovale gotovo tisuću stanovnika u županiji

I dok bi među novih 9 mjera aktivne politike zapošljavanja, kako je to u petak u Karlovcu najavio ministar Tomislav Ćorić, svaki nezaposleni trebao pronaći neku koja će mu omogućiti ulazak na tržište rada, a njihova učinkovitost se očitovati u smanjenju broja nezaposlenih do kraja godine, 11 koje su na snazi lani su koristila 973 stanovnika Karlovačke županije.

Ne radi se samo o zapošljavanju, već i usavršavanju i obrazovanju, no ipak je, zahvaljujući tim mjerama, najviše nezaposlenih došlo do posla, pa makar i privremenog.

Područnom uredu HZZ u Karlovcu od 1. siječnja do 31. prosinca 2016. predan je 671 zahtjev za dodjelu potpore i to: za zapošljavanje 159 zahtjeva, samozapošljavanje 72 zahtjeva, stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa 331 zahtjev, obrazovanje nezaposlenih 36 zahtjeva, te javni rad 73 zahtjeva.

Od tih zahtjeva, 550 je dobilo “zeleno svjetlo”, a njima obuhvaćene 973 do tad nezaposlene osobe. Javni radovi i lani su bili najpopularniji, ali za njima puno ne zaostaje ni ona namijenjena mladima bez radnog iskustva.

– U mjeru sufinanciranja zapošljavanja uključeno je 140 osoba, samozapošljavanja 51 osoba, stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa 275 osoba, obrazovanja nezaposlenih 199 osoba, te javni rad 308 osoba, preciziraju u karlovačkom Zavodu.

Najmanje su korištene mjere sufinanciranja zapošljavanja osoba s invaliditetom i posebnih skupina nezaposlenih, za koje su pristigla i odobrena samo po dva zahtjeva, zatim “stalni sezonac”, kojim su zaposlene 3 osobe, te rad i nakon stručnog osposbljavanja. Zahvaljujući toj mjeri 10 je mladih ostalo i raditi nakon što su godinu dana bili na stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa. Ta bi se mjera, po najavama, trebala proširiti i na mlade sa srednjom stručnom spremom, pa ne bi, kao do sad, bila namijenjena samo visokoobrazovanima.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest