Imate bučne susjede, pritom i “nedokazane” – što učiniti savjetuje Udruga suvlasnika i stanara

foto ilustracija

Bučni susjedi, lupanje, glazba u pozno doba noći i slične pojave nisu rijetkost ni u karlovačkim zgradama, posebno jer su građene s izuzetno lošom zvučnom izolacijom.

Savjete što učiniti kao imate “susjede iz pakla”, dala je i Udruga suvlasnika i stanara grada Karlovca, odnosno njezin predsjednik Alen Kristović na web stranici Regionalne organizacije zaštite potrošača (ROZP).

Kako kaže, “žrtve” su uglavnom ljudi u čijem susjedstvu žive “dinamičniji susjedi”, a posebno je to izraženo gdje su mala djeca koja se igraju, skaču, bacaju igračke i slično.

– Ako je ispod tog stana obitelj koja živi “mirnim životom” vrlo brzo se izgubi strpljenje i zamoli susjed da ograniči svoje dinamično ponašanje barem u određene dijelove dana. U manjem broju slučajeva do uznemiravanja dolazi uslijed sviranja ili slušanja preglasne glazbe. Evidentirani su i slučajevi zvukova koji su rezultat hodanja u obući sa krutim potpeticama ili štiklama. Buka nastaje i prilikom adaptacije ili nekih drugih oblika djelatnosti u stanovima. Od kućnih ljubimaca koje građani drže u stanovima, a najčešće uznemiravaju stanare su psi, navodi Kristović te predlaže kako se zaštititi.

– O svakom od ovih pitanja najbolje je razgovarati sa susjedima i pokušati naći rješenje kroz uzajamno razumijevanje, dodaje, no treba biti oprezan, posebno kad su u pitanju djeca.

– Ograničavanje u ponašanju mogu doživljavati kao stres sa posljedicama koje mogu ostaviti traga za cijeli život. Zato preporučamo roditeljima da pokušaju pronaći adekvatne prostirke ili tepihe i postave ih u prostrije gdje se djeca igraju kako bi se amortizirali neželjeni zvukovi. Glazba i sviranje instrumenata su već oblici ponašanja koji se uglavnom mogu kontrolirati. Uznemiravanje se najčešće javlja od strane mlađih osoba tinejdžera. Uz pravilan pristup i sve se može riješiti, navode u Udruzi.

Ako se radi o nenamjernom ponašanju molba susjedima da prilagode obuću za kretanje po stanu može biti dovoljna. Neizbježna je upotreba alata i drugih sredstava prilikom adaptacija ili neke vrste zahvata za rekonstrukcije u stanovima. Normalno je da u tim trenucima dolazi do buke. U ovakvim situacijama, nužno je da se izvođači i vlasnici stanova drže odluke o kućnom redu.

Što poduzeti ako nema uzajamnog razumijevanja i dogovora?

– Ako oblici uznemiravanja imaju obilježja narušavanja javnog reda i mira, potrebno je obavijestiti policiju. Policija će utvrdtiti postojanje prekršaja nadležnom sudu dostaviti izvješće (prijavu). Međutim u najvećem broju slučajeva policija ne može utvrditi činjenice koje su dovoljne za pokretanje prekršajnoj postupka. Svi oblici uznemiravanja prestanu dok se vidi dolazak policije i ostaje riječ oštećenog bez mogućnosti dokazivanja. Uglavnom sve ostane na opomenama i upozorenjima. Zato je najbolje imati svjedoke događanja koji daju izjave što sud može uvažiti i donijeti pozitivno riješenje. Ako se usprkos svim poduzetim mjerama ne spriječi neželjeno ponašanje i čak se stanje pogorša, oštećenima preostaje pokretanje postupka pred nadležnim sudom. Sudu je potrebno dostaviti materijalne dokaze ili navesti svjedoke . Mogu se koristiti i podatci o intervencijama policije, dodaje Kristović i o ovom najdrastičnijoj mjeri “smirivanja” susjeda.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest