Katalog projekata Karlovačke županije nije više samo lista lijepih želja? Od njih stotinjak polovica već ima građevinske dozvole

Katalog sa 101 projektom nije više lista lijepih želja, već su to u dobroj mjeri razrađeni projekti, od kojih više od 50 posto s građevinskim dozvolama, rekao je na današnjem predstavljanju novog,  Kataloga projekata Karlovačke županije predsjednik HGG Županijske komore Karlovac Zlatko Kuzman.

U prethodnom se nalazio 61 projekt, u ovom drugom svoje mjesto je našao 101, vrijedan više od 3 milijarde kuna. Od toga se oko dvije milijarde kuna odnose na projekte jedinica lokalne samouprave, a ostatak županijskih poduzetnika. Nastajao je posljednjih godinu i pol. Tu su projekti, od onih kapitalnih poput RibarKA-e, karlovačke Zvijezde i Atrija znanja Veleučilišta do novih stolica u Zorin domu.

– Katalog prezentira naše najbolje ideje koje namjeravamo realizirati jer u realizaciji dijela ovih projekata je i rješenje nezaposlenosti u Karlovačkoj županiji, napomenuo je Kuzman, dodavši da, osim ovih projekata u Katalogu, trenutno poduzetnici u Karlovačkoj županiji realiziraju svoje, vrijedne oko 50 milijuna eura.

Do eura iz europskih fondova mogli bi projekti iz Kataloga, ali i gradovi i općine jer nadležno Ministarstvo radi na pojednostavljenju procedure prijavljivanja na natječaje.  Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac u Karlovcu je danas priznala da dosadašnjim povlačenjem novca iz fondova nije zadovoljna.

– Nisam za sad zadovoljna, ali radimo na pojednostavljenju procedura i što bržem korištenju sredstava EU. Prije svega, ubrzavanjem procedura, skraćivanjem procesa evaluacije, a najvažnija su međusobna koordinacija i dogovor između ministarstava na koji način što prije objaviti natječaje i evaluirati projekte kako bismo bili što bolji i učinkovitiji, izjavila je Žalac.

Za karlovački Katalog je kazala da je izvrstan, te da, za sada, ih imaju još Primorsko-goranska i Vukovarsko-srijemska županija.

– Riješit ćemo to kroz bazu projekata kao podzakonski akt, gdje će baza svih projekata biti vidljiva svim ministrima i resorima, prije svega za novo programiranje za sljedeću financijsku perspektivu EU od 2021. do 2027., sa čime krećemo nagodinu, tako da mi je iznimno važno znati koje to projekte imamo u projektnoj ideji, pripremljenoj dokumentaciji i one koji imaju građevinske dozvole za natječaje koji nam dolaze, najavila je Žalac.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest