Karlovac nije iskoristio priliku: Za energetsku obnovu prijavio samo 8 projekata u vrijednosti 13 milijuna kuna

– Na žalost, Karlovac nije iskoristio komparativnu prednost, možda i blizine Zagreba, da povuče više sredstava za energetsku obnovu višestambenih zgrada. Bila je cijela ova alokacija u okviru operativnog programa konkurentnosti Kohezija 2014-2020 godina. Nama je na raspolaganju 100 milijuna eura, od kojih 70 milijuna ili 525 milijuna kuna za energetsku obnovu višestambenih zgrada i 30 milijuna eura za energetsku obnovu kuća. Mislim da je Karlovac mogao više imati projektnih prijedloga. Ne zaboravimo da je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost besplatno davao edukacije na temelju kojih je naš sektor zajedno s upraviteljima zgrada i predstavnicima stanara pripremao dokumentaciju i dao izjavu o spremnosti projektnog prijedloga, izjavio je v.d. direktora Fonda Ljubomir Majdandžić.

Karlovac je, naime, na javni poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada prijavio 8 projekata u vrijednosti 13 milijuna kuna. Dobiju li “zeleno svjetlo” i 60 posto bespovratnih sredstava – a odluku će ministar donijeti početkom lipnja – u narednih 18 mjeseci energetska obnova na zgradama mora biti obavljena.

– To je jedna investicija od 13 milijuna kuna koja će se preliti u građevinski sektor u naredne dvije godine u energetskoj obnovi, obnovi vanjske ovojnice zgrade, promjene stolarije ili obnovljivih izvora energije. Temeljem drugog javnog poziva, za javne ustanove koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja, Karlovac je prijavio 3 projekta, a 8 je u pripremi, rekao je Majdandžić.

Pomenuta tri se odnose na osnovne škole Skakavac, Dubovac i Švarča, dok se osam odnosi na ustanove u Dugoj Resi, Ogulinu i Rakovici.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest