Čitatelji upozoravaju na zagađen potok na Borlinu, ViK tvrdi: Vodocrpilište nije ugroženo, voda je ispravna

– Zaustavimo opasno zagađivanje vodocrpilišta Borlin, apelirao je čitatelj KAportala na, poručio je, odgovorne službe, Vodovod i kanalizaciju, građane, ustvrdivši da se zagađuje potok na Borlinu, a onda i najstarije karlovačko vodocrpilište.

Iz Vodvoda i kanalizacije, pak, odmah su reagirali, obišli teren koji je čitatelj spomenuo, napravili i analizu vode i poručili Karlovčanima: vodocrpilište nije ugroženo, a voda je ispravna!

Čitatelj piše da godinama upozrava i gradsku tvrtku i odgovorne službe da nešto poduzmu i spriječe zagađivanje vodocrpilišta, no da na sve te apele stižu tvrdnje da je s vodama koje se ulijevaju u vodocrpilište sve uredu i da ne postoji ni najmanja opasnost za ovo vodocrpilište.

– Fotografije u prilogu snimljene danas 24.02. 2017. godine, dokazuju suprotno, da je vodocrpilište Borlin jako ugroženo jer se u njega slijevaju preko smetlišta i kanti od motornog ulja i raznih kemikalija masne i jako zagađene vode. Upitno je hoće li ViK i druge odgovorne službe što poduzeti pa se šalje javni apel i građanima da sami procijene na temelju fotografija je li ova voda koju piju oni i njihova djeca ispravna i zdrava, napisao je čitatelj medijima, dostavivši i fotografije.

Reagirajući na naš upit i prozivke čitatelja, stručni tim Vodovoda i kanalizacije, na čelu s geologom, otišao je na istu lokaciju i provjerio situaciju. Utvrdili su da je sve u redu, a svoje tvrdnje, baš kao i čitatelj, potkrijepili fotografijama koje su snimili.

– U zoni oko vodocrpilišta Borlin, nije pronađeno nikakvo zagađenje uzvodno ni nizvodno od vodocrpilišta o čemu najbolje svjedoče i fotografije u prologu. Moramo napomenuti da je Vodovod i kanalizacija izveo mrežu odvodnje oborinskih voda vodocrpilišta Borlin sa ciljem da ih sprovede do kanala izvan vodocrpilišta u Žumberačkoj ulici, koji odvodi oborinsku vodu u rijeku Kupu, poručili su iz ViK-a.

Naglašavaju da karlovačka vodocrpilišta, srećom, u periodu dužem od stoljeća nisu bila zagađena!

– U preko sto godina dugoj povijesti karlovačkog vodovoda vodocrpilišta nikada nisu bila zagađena. A što se tiče našeg najstarijeg vodocrpilišta-Borlin, naglašavamo da je ono zaštićeno na prirodan način od bilo kakvog zagađenja. Naime, ovdje se voda crpi iz podzemnih kaverni ispod stijene koja je zaštićena glinenim nadslojem debljine 4-6 metara, a s dubine od 20 i 30 metara. Stoga nikakva površinske vode ne mogu zagaditi vodocrpilište, naveli su u ViK-u, poručivši da zahvaljuju svim svojim korisnicima i našim čitateljima na obavijestima poput ove “tjer to najbolje govori o tome da su svjesni značaja vode u životima svakog od nas”.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest