Karlovački sport na čudnom raskrižju – sljedeća sezona mogla bi biti najbolja unatrag nekoliko desetljeća, ali i najgora

Karlovački sport, kako sportska sezona 2016/2017 polako ulazi u završnu fazu, nalazi se na pomalo čudnom raskrižju. Naime, istovremeno je pred njim potencijalno najbolja sezona unatrag nekoliko desetljeća, ali i opasnost od najgore. Sve to kada je riječ o momčadskom sportu.

Prije obrazloženja naglasit ćemo da smo iz ove priče “izbacili” dva karlovačka prvoligaša, s različitim razlozima. Jedan od njih je Baseball klub Olimpija 83, koji je bez ikakvog spora jedan od najvećih sportskih kolektiva koji su ikada djelovali u gradu na četiri rijeke. Karlovački bejzbolaši itekako su relevantno i cijenjeno ime na europskoj baseball sceni, ali kada pričamo o hrvatskim prvoligašima, onda baseball jednostavno nije sport u kojem bi sama činjenica prvoligaškog statusa išta značila. Svoj status i reputaciju bejzbolaši su stekli domaćim, regionalnim i europskim naslovima, a ne zato jer su “puki” član 1. HBL. Drugi klub je Teniski klub Karlovac, a problematika tenisa mješavina je činjenice da je prvoligaško ekipno natjecanje zapravo “C” kategorije (ne nastupaju ATP igrači, a u pravilu niti challenger pa ni futures igrači), te činjenice da je samo natjecanje brzinsko i u javnosti praktički neprimjećeno – odigrava se u par ljetnih tjedana bez praktički ikakve medijske popraćenosti.

Uzevši to u obzir, krenut ćemo od onog lošeg scenarija, naredne sezone moglo bi se dogoditi da Karlovac po prvi puta nakon 25 godina nema niti jednog prvoligaša! Ili, točnije rečeno da ostane na “pola” prvoligaša.

Četiri ekipe u borbi za najviši rang

Ta “polovica” su odbojkaši Karlovca koji će igrati u donjoj prvoligaškoj skupini koja je dijelom zapravo drugoligaški rang, ali je od klasičnih drugih liga ipak razlikuje odbojkaški sustav po kojem i momčad iz te donje skupine na kraju sezone može postati prvak Hrvatske (jer dvije prvoplasirane momčadi ulaze u play off za naslov prvaka).

Druga krajnost, pak, potencijalno je najbolja sportska sezona unatrag nekoliko desetljeća. Naime, čak četiri karlovačke momčadi i ekipe u ovom su trenutku izgledni kandidati za plasman (ili povratak) u prvoligaško društvo. Košarkaši Šanca već su izborili prvoligaške kvalifikacije, ekspresnom povratku u Premijer ligu nadaju se i rukometaši Karlovca, u lijepoj prednosti na ljestvici trenutačno su odbojkašice Karlovca u 1.B ligi, a u “mrtvoj trci” za prvoligaške kvalifikacije dva kola prije kraja su i kuglačice Karlovca.

Kakvi su stvarni izgledi – teško je reći. Puno toga bi se trebalo poklopiti da zaista svi uspiju, ali bilo bi lijepo da barem neki od spomenutih sportskih kolektiva i na kraju sezone budu na vrhu. Mnogi su najvećim izglednicima smatrali rukometaše, koji su se pojačali Obranovićem i Ostarčevićem i vjerojatno imaju trenutačno najbolju ekipu u 1. HRL Jug, ali skupo bi ih mogao stajati težak kiks ove nedjelje u Omišu. Za vodećim Splićanima zaostaju tri boda i čeka ih gostovanje u Splitu pa iako imaju momčad koja sigurno može pobijediti svakoga i na gostovanju, situacija je sada teška.

U prvi plan tako vjerojatno upadaju odbojkašice. Iako trener Zec maksimalno oprezno pristupa svakoj utakmici i pravilno ističe da su još jako daleko od cilja, Karlovčanke igraju odličnu odbojku, pravi su sportski hit ove sezone, tribine su na njihovim utakmicama sve punije i ne bi bilo čudno da na kraju i ostvare veliki rezultat i plasiraju se među prvoligašice.

Dug ženskom sportu

Bilo bi to i posebno lijepo za karlovački sport, koji (osim jedne sezone kuglačica) ženskog prvoligaša nije još imao. I zaslužio je to ženski sport nakon što su prvoligašku priliku propustile košarkašice (zahvaljujući ciničnoj figi u džepu tadašnje sportske vrhuške grada) koje danas, kada je seniorski pogon u pitanju, više ne postoje, kao i rukometašice koje su mogle možda i do najvišeg ranga da nije bilo privatnih interesa koji su od jednog kluba stvorili dva, od kojih je danas ostao samo “treći”, koji životari u najnižem rangu natjecanja.

Kada su u pitanju kuglačice, sve ćemo saznati već predstojećeg vikenda. U velikom derbiju cijelog prvenstva, gostuju u Vrbovskom – pobjednik susreta ići će u kvalifikacije za prvoligaško društvo.

Najveća nepoznanica su – košarkaši. Nažalost, prvenstveno zbog prilično skupog prvoligaškog natjecanja, zbog kojeg je krajnje upitno i želi li klub zaista ove sezone među prvoligaše. Pitanje je to i za lokalnu vlast i sportsku zajednicu, jer uz dužno poštovanje suparnicima i tradicionalom oprezu trenera Bašovića, sigurni smo da Šanac ima momčad koja je među favoritima za plasman u A-1 ligu kroz predstojeće kvalifikacije. Drugo je pitanje – što nakon toga? Odnosno, što s troškovima prve lige i potrebnih pojačanja, jer košarka je posebno oprezna nakon dramatične situacije u kojoj se našla nakon suludo koncipirane suradnje s Cibonom u drugoj polovici devedesetih, koja je umjesto povratka sjaja karlovačkoj košarci, umalo dovela do njenog gašenja.

Dakako, ovaj tekst osvrnuo se na samo jedan dio gradskog sporta. Uz spomenute bejzbolaše, koji su cijenjeni i diljem Europe, Karlovac je i protekle i ove sezone imao osvajače državnih naslova i odličja u atletici, gimnastici, veslanju, karateu, taekwondou, kick boxingu… ali kada je u pitanju prosječan sportski konzument, jasno je da najveću pozornost, kao i u ostatku Hrvatske, ipak izazivaju momčadski sportovi.

KAŠonline

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest