Mrzljak slikovito o 10 godina Vodovoda i kanalizacije: To je firma koja je s lopate prerasla na laptop

– Vodovod i kanalizacija je firma koja je u 10 godina s lopate prerasla na laptop, kazao je direktor ove gradske tvrtke Ivan Mrzljak na današnjoj pressici o desetogodišnjem poslovanju i planovima ViK-a.

Naglasio je da su se od 2007.  do 2016. nizale promjene i inovacije koje su dovele do toga da, po ocjeni Hrvatskih voda, ViK postane jedna od 10 najuspješnijih i najorganiziranijih u zemlji, a u prilog tome govore i brojke: s gotovo identičnim brojem zaposlenih – 171 prije 10 godina i 172 sada, ali većim udjelom visokoobrazovanih – prihodima koji su narasli sa 41 na 67 milijuna kuna i dobiti koja bi za 2016. trebala biti oko 600.000 kuna, primjenu novih tehnologija, iskustva u provođenju četiri europska projekta od 269 milijuna kuna i investiranih još 137 milijuna, što vlastitih, što pristiglih iz Hrvatskih voda, izgrađen je i obnovljen 51 km vodoopskrbne mreže i 11 km kanalizacijske. U iduće četiri, različitim projektima, bit će izgrađeno ili obnovljeno još 65 km vodovoda i 57 km odvodnje, te otvorena nova vodocrpilišta.

– Sjećam se vremena kad je tvrtka čak i negativno poslovala. Ovdje se vidi ozbiljna financijska stabilnost koja i nije čudna: ako strateški dobro planirate, dobro ste usmjereni prema projektima, onda dolazi i financijska stabilnost. Za sve one koji se brinu da li je prevelik nesrazmjer – obično bi tvrtke, kažu, trebale biti negdje oko nule, drugi da bi ipak trebale biti pozitivnije i tako – jamičim da će Grad intervenirati. Ako dođe do određenog nesrazmjera, tvrtka to može odlukom Skupštine – to je gradonačelnik – vraćati nazad u proračun i opet ići prema građanima kao krajnjim korisnicima. Svi ovi projekti i sama tvrtka je usmjerena prema očuvanju i otvaranju novih radnih mjesta.

Mi kao služenje zajednici ili servis društvu trebamo biti odmjereni u tim radnim mjestima, ali naše djelatnosti moraju proizvoditi čuvanje i otvaranje novih, zaključio je gradonačelnik Damir Jelić, napomenuvši da Karlovac očekuje više od pola milijarde kuna novih ulaganja u idućih pet godina: sustav obrane od poplave vrijedan oko 300 milijuna kuna samo na području Karlovca, a županije oko 450, uz Karlovac 2 i Zvijezdu, što će trebati realizirati.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest