Karlovačka županija apelira na Hrvatske šume i Ministarstvo poljoprivrede: Ubrzajte razminiranje državnih šuma inače se nećemo riješiti mina do 2029.!

– Preostalo minirano područje 90 posto su šume i to većinom u vlasništvu Hrvatskih šuma, malo je privatnih. Problem je na području Josipdol, ali i drugdje, što ljudi koji imaju privatne šume u okruženju onih u vlasništvu Hrvatskih šuma ne mogu doći do svojih. Žele ih razminirati i iskorištavati, ali Hrvatske šume nisu zainteresirane da se dio šuma koji vodi prema njihovoj šumi razminira. Apelirali smo već na ministra Tolušića da razgovara s Hrvatskim šumama da se više angažiraju na razminiranju jer koliko vidim uprave šuma u Ogulinu i Karlovcu i ove godine nisu ništa planirale raditi na području Karlovačke županije, njihovi su prioriteti negdje drugdje. Međutim, naša zadaća je, a i pravo, da tražimo da ovu površinu kojom raspolažu počinju efikasnije razminiravati, rekao je na današnjem sastanku s predstavnicima Hrvatskog centra za razminiranje koordinator za razminiranje Bernardo Pahor, ponovo tražeći sastanak na kojem bi se razgovaralo o razminiranju državnih šuma na području županije.

U njoj je još 50 kvadratnih kilometara minski sumnjivog područja, te 13 kvadratnih kilometara miniranog, a ove će godine, po planu HCR-a, najmanje tri kvadratna kilometra biti očišćena od mina: razminirana će biti polovica, a tehničkim izvidima pregledano isto toliko prostora koji se vodi kao minski sumnjiv. Radit će se u Bariloviću, Cetingradu, Generalskom Stolu, Josipdolu, Rakovici, Tounju, Plaškom, Saborskom i Lasinji, nakon čega bi neke općine trebale u potpunosti biti bez mina, dok bi u ostalima minski sumnjiva područja ostala samo na rubnim dijelovima. Uglavnom šumama i teško pristupačnim terenima.

– Započeti su već razgovori na tu temu, slične su prijedloge dali i drugi koordinatori tako da ćemo dogovoriti sastanak i pokušati napraviti da se pojačaju sredstva, naravno, prema mogućnostima, Ministarstva poljoprivrede, odnosno, Hrvatskih šuma, obećao je v.d. ravnatelja HCR-a Ante Brkljačić.

Župan Ivan Vučić podsjetio je da su na ovotjednom sastanku drvoprerađivača s  ministrom razgovarali o nedostatku drvne sirovine i to iz dva razloga “prvi jer Hrvatske šume nemaju sjekača, nemaju traktora, a drugi razlog su mine”.

– Plan je županija bez mina i Hrvatska bez mina 2019. Sad je 2017. S jednim i pol kvadratnim kilometrom – a imamo još 13 – ja ne vidim2019., ja vidim 2029.! Mislim da se dovoljno u državi ne valorizira učešće vlastitih sredstava županije u razminiranju, a jedini smo u tome! Ispada da imamo viška pa ne znamo kamo ćemo s novcima, naglasio je Vučić.

Županija je sama do sad izdvojila 5,5 milijuna kuna za razminiranje, zbog čega je samo od Vlade SAD-a dobila donacija od 5,3 milijuna kuna, podsjetio je Pahor i upozorio da je teško odrediti prioritete u razminiranju za buduće razdoblje kad se uglavnom radi o šumskim područjima.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest