U Šancu ruglo i sramota grada vrijeđa sportsku povijest o gostovanju NBA All stars košarkaša u Karlovcu

Taj objekt dat je na korištenje Košarkaškom klubu Šanac Karlovac. Za pretpostaviti je da klub nema novaca za obnovu ali ih to nimalo ne oslobađa odgovornosti za nered i smeće koji je u objektu. Konačno, mogli su već odavno pokrenuti inicijativu kod odgovornih u Gradu, KŠZ ili Mladosti za uređenje tog prostora. Vjerojatno ne bi dobili odbijenicu. Netko iz kluba to bi trebao odraditi… Tko? Pravo pitanje bi bilo i zašto do sada nisu reagirali komunalni redari?

Za nadati se je da će se ubrzo ta sramota grada početi rješavati, pokrenuti s mrtve točke, te da će se pronaći sredstva za potpuno uređenje tog prostora koji bi se možda mogao dati i u najam. Spomen ploča košarkaškom susretu Hrvatske i NBA All stars momčadi trebalo bi svakako prebaciti s unutarnje strane objekta na pročelje zgrade koje gleda na šetalište Zdravka Švegara jer bi tako bio vidljivija prolaznicima, a i atrakcija je to koju bi trebalo iskoristi u turističke svrhe.

Spomen-ploču s imenima tadašnjih američkih i hrvatskih igrača financiralo je i otkrilo je tada Veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj. Voditelj Ureda za opće poslove američkog veleposlanstva Gregory MacDonald je, otkrivši ploču, zahvalio ljubiteljima košarke koji su prije 40 godina među prvima shvatili “vrijednost sporta koji je rušio brane”, te je košarkašku turneju po Jugoslaviji, Poljskoj i Rumunjskoj iz 1964. nazvao pretečom “ping-pong diplomacije koja je probila led između SAD-a i Kine 1971.”.

Prisjetimo se tog povijesnog događaja

Utakmice su se igrale krajem svibnja i početkom lipnja prije 53 godine. Prvo dvije u Beogradu, zatim jedna u Zagrebu, jedna u Karlovcu i jedna u Ljubljani. Utakmice u Hrvatskoj, točnije u Zagrebu i Karlovcu igrale su se 1. i 2. lipnja 1964. Ista petorka je startala utakmice u Zagrebu i Karlovcu: Josip Đerđa, Željko Troskot, Boris Križan, Dragan Kovačić i Živko Kasun. Amerikanci su stigli na zagrebački aerodrom Pleso u nedjelju, 31. svibnja 1964., oko 5 sati poslijepodne.

Igrači koji su uzeti u obzir za utakmice igrane u Zagrebu i Karlovcu: Lokomotiva Zagreb: Zvonko Petričević, Boris Lalić, Mirko Novosel, Eduard Bočkaj, Matan Rimac Željezničar Karlovac: Slobodan Kolaković, Boris Križan, Živko Kasun, Zlatko Kiseljak, Stjepan Ledić Zadar: Željko Troskot, Marko Ostarčević Split: Petar Skansi Republička selekcija (služili vojni rok): Dragan Kovačić, Josip Đerđa

All Stars – Hrvatska 110:65 (50:31) Karlovac, 2.6.1964. utorak Igralište Željezničara u Šancu, gledatelja 4200-4500 Suci: Vladimir Mahovlić (Zagreb), Vojislav Brnetić (Zagreb) All Stars: Oscar Robertson 14, Bob Cousy 16, Bill Russell 10, Jerry Lucas 16, Bob Pettit 18, Tom Heinsohn 26, K.C. Jones 10, Tom Gola. (Strijelci prema Večernjem listu: Bob Pettit 18, Bob Cousy 14, K.C. Jones 10, Jerry Lucas 14, Oscar Robertson 16, Tom Heinsohn 26, Bill Russell 12) Hrvatska: Josip Đerđa 20, Nemanja Đurić 13, Dragan Kovačić 8, Živko Kasun 3, Boris Križan 13, Slobodan Kolaković 2, Marko Ostarčević 4, Petar Skansi 2, Željko Troskot, Stjepan Ledić, Mirko Novosel, Zlatko Kiseljak. Trener: Berislav Radišić.

KAŠonline

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest