Jakšić uzvratio Stanišiću: Napravljen je iskorak u gospodarenju otpadom, manje ga je na deponiju, a više iskoristivog

– Suprotno mišljenju g. Stanišića, smatramo da je učinjen značajan kvalitetan iskorak u ukupnom gospodarenju otpadom grada Karlovca, što dokazuju lani 2.500 tone odloženog komunalnog otpada manje na Odlagalište ili 16 posto manje u odnosu na 2013. S druge strane, sve je više iskoristivog otpada, a povećanje gledano u kunama je poraslo za više od 200 posto za isto razdoblje. U novootvorenoj i uređenoj sortirnici koja je počela sa radom prošle godine danas radi od 7-10 ljudi, poručio je direktor Čistoće Damir Jakšić, komentirajući otvoreno pismo gradonačelniku HKS-ovog Mihovila Stanišića.

U odgovoru Jakšić navodi:

– Zašto inicijative g. Stanišića nisu prošle na Gradskom vijeću ne možemo komentirati. No, drago nam je što g. Stanišić podržava naše aktivnosti primarne selekcije komunalnog otpada na kućnom pragu. Koncept općepoznate ideje o razvrstavanju otpada na kućnom pragu koja je konceptualni temelj grada Karlovca, a koju g. Stanišić svojata kao svoju, pretvorili smo u inovacije po kojima postajemo sve poznatiji u Republici Hrvatskoj. Nismo krenuli ” grlom u jagode”,  već smo tražili ekonomski isplativ model za građane i tvrtku.

Po pitanju cijene za građane, možemo reći ono što je rečeno i na konferenciji za novinare: cijena usluge nije rasla zadnjih 7 godina i cijena prosječnog odvoza za domaćinstvo je jeftinija za 20 do 25 kuna mjesečno, odnosno 300 kuna godišnje u odnosu na spomentue gradove, a od kojih nismo preuzeli “ideju o većem računu za 30 posto” i kažnjavanju građana za nepoštivanje zakona.

Zalaganje g. Stanišića za odvajanje Deponija na Ilovcu kao pogon Grada posve je legitimno i ima pravo na njega, no treba imati na umu da bi to rezultiralo povećanjem cijene usluga, a deponij legalno i ekonomski racionalno posluje u sustavu tvrtke i ima dovoljan kapacitet za sljedećih 5-6 godina, suprotno najavama gospodina Stanišića 2013. da će deponij na početku 2017. biti zatvoren zbog nedostatka kapaciteta

Po pitanju Reciklažnog centra, podsjećamo da je tamo već takav centar postoji, a čine ga reciklažno dvorište i mobilno reciklažno dvorište, sortirnica skladišta a već je i ranije rečeno kako se za taj prostor planiraju dodatni sadržaji poput centra za reoporabu, posebni skladišni prostor za razvrstanu robu itd.

I zaključno: jasno nam je da smo kao tvrtka podložni i javnim pokudama, pogotovo sad u predizborno vrijeme. No, ono što je najbitnije, u dosadašnjem smo radu kao tvrtka doista bili otvoreni za sve prijedloge, nastojeći svoju djelatnost obavljati što kvalitetnije i biti što kvalitetniji servis građanima, kao što smo i nadalje otvoreni za sve dobronamjerne kritike i sugestije za bolje poslovanje.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest