“Domovinski rat” Ivice Sečena – kronologija o ratu u kojoj su činjenice, čak i one o prijavama protiv pripadnika HV-a i ZNG-a

– Ovo nije priča o Domovinskom ratu, mi smo iznijeli podatke, kronološki ih složili od 1989. do 1996., a komentare smo ostavili čitateljima.

Inspirirali su nas oni koji su zaslužni da smo dobili Domovinski rat: uz branitelje, roditelji, supruge, braća, prognanici, kuhari, pekari, liječnici i sestre, oni koji su zaslužni da smo cijelo vrijeme imali struju i vodu, kazao je na današnjoj pressici član Odbora Saveza udruga Hrvatskog časničkog zbora Karlovačke županije Branko Halužan, govoreći o knjizi “Domovinski rat”, kronici zbivanja na pdručju 4. operativne zone i Zbornog područja Karlovac, odnosno, Karlovačke županije, što će idući tjedan biti predstavljena javnosti.

Činjenice skupljao “kao hrčak”

Napisao ju je Ivica Sečen, koji naglašava da je rezultat rada nekoliko ljudi – M. Maleše, D. Perakovića, I. Majetića, I. Štajdhara, B. Halužana – te da su recenzije napisali pok. V. Cvitanović, P. Miljavac, I. Štajduhar, M. Marinović, a predgovore Halužan, Maleš i Sečen.

– Ova knjiga je kronika, nabrojio sam činjenice koje sam skupljao kao hrčak dok sam bio djelatna vojna osoba jer sam se bojao da ćemo ih zaboraviti, koristio sam 88 izvora, naveo sam ih kao i popis literature. Jedna brigada samo, 137., nije htjela dati podatke iako sam ih molio godinu dana. Podatke imam jer sam ih sakupljao u Zapovjedništvu, ali htio sam da i oni sudjeluju, kazao je Sečen, napomenuvši da su u knjizi i podaci koje je mogao ne napisati, poput izjava državnih dužnosnika koji o rakovačkom mostu govore kao o mostu u predgrađu Karlovca ili Turnju kao graničnom prijelazu?!

Istina kakva je

– Možda će to izazvati bijes jer ti podaci ne govore lijepe stvari, ali je istina takva kakva je. Ne trebamo se držati partizanskih priča o hrabrosti, pobjedi itd., naglasio je Sečen, dodavši da je u knjizi i puno podataka o neprijatelju kako bi se vidjelo “protiv koga smo se borili i koga smo imali preko”.

Halužan je kazao da su u ovoj knjizi prvi put objavljeni podaci o kaznenim i prekršajnim prijavama podnesenim protiv pripadnika HV-a i ZNG-a, za svaku godinu.

– Bilo je tu alkoholiziranosti, nasilnih ulazaka u stanove, pokušaja ubojstava… Primjerice, 1993. bile su 234 krivične presude na Vojnom sudu. Želimo da se vidi da smo vodili računa i o građanima i o tome da vojska bude vojska, izjavio je Halužan.

Promocija 12. travnja

Promocija knjige bit će 12. travnja u 19 sati u Zorin domu, a na nju su pozvani svi koji mogu doći, poručio je predsjednik Saveza Igor Majetić. Objavljivanje knjige poduprli su Grad Karlovac i Karlovačka županija, ovdašnje općine, te tvrtke i građani, a moći će se kupiti po 100 kuna.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest