Obnova Zvijezde top tema i ovih lokalnih izbora – danas se po tom pitanju sučelili kandidati za gradonačelnika

Ne želimo povijesni izgled bedema i šančeva već parkove!

Važno je naglasiti i mišljenje građana o bedemima i šančeva, budući je i u tom dijelu bilo različitih prijedloga i inicijativa. Anketa pokazuje da, dok golema većina građana smatra da se treba očuvati oblik šestokrake zvijezde sa šančevima (91%) i parkovna arhitektura u šančevima (86%), jednako golema većina (85%) protivi se ideji o vraćanju povijesnog izgleda bedema i šančeva te rušenju pojedinih objekata koji bi to spriječavali.

Deliberativna rasprava pokazala je da se mišljenja mogu i mijenjati, odnosno da oko Zvijezde ima i pogrešnih predrasuda. Tako je nakon rasprave u prošlom studenom najočitija promjena u mišljenju da su za ruševno stanje mnogih objekata u Zvijezdi krivi vlasnici nekretnina – s tim se prije rasprave slagalo samo 23% ispitanika, a nakon nje gotovo pola – 46%. Na to se ukazivalo i u raspravi, pa je Trezner istaknuo da je potpuno besmislena fiks ideja nekih da je Grad kriv ako s kuće u privatnom vlasništvu – padne crijep.

Kandidati za gradonačelnika Davorin Andrijašević (Most), Nikola Badovinac (HNS), Davor Bartolac (HSS), Damir Mandić (HDZ), Davor Petračić (nezavisni), Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) u uvodu su kratko predstavili svoje programe, koji se ne razlikuju bitno od poruka i mišljenja građana. To je, dakako, i dobro, jer Zvijezdi nesumnjivo treba i politički konsenzus neovisno o stranačkim bojama.

Ne slažu se oko agencije

U kasnijoj fazi rasprave i odgovorima na pitanja, pokazalo se da određene razlike ipak postoje. S građanima se kandidati ponajviše razmimoilaze oko toga tko bi trebao voditi obnovu Zvijezde. Dok je većina građana za novu agenciju, koja neće biti povezana s gradskom upravom, većina kandidata se tome protivi. S mišljenjem građana slažu se Sinčić i Petračić (Petračić uz naznaku da prije toga gradska vlast mora jasno znati što od te agencije želi), dok ostali kandidati smatraju da gradska uprava i sam grad imaju dovoljne kapacitete za taj posao, ali, jasno, po mišljenju “oporbenih” kandidata, uz preslagivanja u gradskoj upravi.

Četvero kandidata slaže se s prioritetnom važnošću Radićeve – Sinčić naglasak stavlja na Stari plac, dok Petračić, ne osporavajući važnost Radićeve kao žile kucavice, naglašava da je potrebna obnova cijele Zvijezde i pribojava se da će naglasak na samo Radićevu ili samo neki njen dio, značiti dodatno zapuštanje i zaboravljanje ostatka stare jezgre.

Andrijašević, Badovinac, Bartolac, Petračić i Sinčić jasno poručuju da će, dođu li na vlast, napraviti sve da stanovnicima olakšaju život i istovremeno subvencijama, povoljnostima i na sve moguće načine, dozovu ljude u Zvijezdu. Dosadašnjoj vlasti zamjeraju što to nije već učinila. Mandić ističe da život u Zvijezdi ne smije biti kazna, ali odgovara da su svi prostori u Zvijezdi koji su u vlasništvu Grada – popunjeni. Problem predstavljaju privatni prostori.

Trebamo gradonačelnika – ne pomazanika

Oko konzervatorskih uvjeta koji mnoge muče, kandidati su bili jedinstveni – pravila moraju postojati, struka se mora poštivati, ali strogoća je dozvoljena samo kada je u pitanju vanjski izgled objekata, dok u uređenju unutrašnjosti treba postojati maksimalna fleksibilnost.

Kandidati su odgovarali i na brojna pitanja građana, a ono završno glasilo je: hoćete li, u slučaju da postanete gradonačelnik, poštivati mišljenje građana iskazano u istraživanju. Dakako, svi su odgovorili da – hoće.

A, to od njih svi i očekuju. Kako je kazao Antun Alegro, od gradonačelnika želimo da jasno i odlučno radi na obnovi Zvijezde i, općenito, na dobrobiti svog grada i svojih građana, umjesto da misli da je – pomazanik neba.

Rasprave i strategije su ne samo bitne, već i nezaobilazne, ali jasno je i da je građanima dosta priče i žele rad. I to odmah, što je zorno prikazao Tihomir Ivka, koji je naglasio da ako ove godine imamo novca za popločavanje tri metra Radićeve, onda to treba i učiniti, umjesto da se već desetljećima uvijek nešto čeka.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest