Sinčić i za Ilovac predlaže njemačku tehnologiju: Ovo je trajno rješenje za sav otpad, za koje bi dobili novac iz EU

– I ovo ružno brdo na Ilovcu i ostala odlagališta u Hrvatskoj možemo riješiti najnovijom njemačkom tehnologijom koja je ekološki prihvatljiva, u potpunosti može biti financirana iz europskih fondova, nema nus proizvoda, izrazito je jeftina i prostorno malog postrojenja. Ultra hidrolizom nastaje samo sintetski plin koji se može koristiti kao gorivo, te čvrsta materija koja se može koristiti kao građevinski materijal, primjerice za nasipe za obranu od poplave, rekao je na današnjoj pressici kandidat Živog zida za gradonačelnika Ivan Vilibor Sinčić.

Napomenuo je da se ovakvo rješenje za zbrinjavanje otpada može primjeniti u svim dijelovima Hrvatske, uključujući i otoke, te da se radi o zadnjem kriku tehnologije koji se već koristi u Njemačkoj, Švicarskoj, Indiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, te sve više širi po svijetu.

– Ovo je cjelokupno, trajno rješenje za sve vrste otpada: komunalnog, medicinskog, industrijskog, autootpada… svega što se ne reciklira, čak i mulja iz karlovačkog pročistača. Protivimo se spalionicama otpada, polurješenjima, tehnologijama koje treba ostaviti u ropotarnici povijesti, a ako netko ima bolje rješenje od ovoga koje mi predlažemo, neka ga ponudi, pozvao je Sinčić.

Ustvrdio je da ovakvo zbrinjavanje otpada ne bi poskupilo usluge Karlovčanima jer bi se financiralo bespovratnim novcem iz EU fondova.

– Postoje postrojenja koja obrađuju 5 i 25 tona otpada na dan. Da se trajno riješi problem otpada u Karlovcu, bilo bi dovoljno 10-ak milijuna eura koje bismo dobili iz EU, rekao je Sinčić.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest