Voće, povrće i mlijeko od rujna i u školama u Karlovačkoj županiji – Poljoprivrednicima poručeno: Budite dobavljači!

– Ova će mjera sigurno živjeti do 2023., a ministar vjeruje i još 10 godina naprijed, s više sredstava i količina. Možda zahvaljujući njoj koji hektar više bude obrađen, kako bi ljudi ostali živjeti na ruralnom području, unaprijedili ga i doveli zdravu hranu u škole, kazala je dožupanica Vesna Hajsan-Dolinar, predstavljajući danas ovdašnjim poljoprivrednicima mogućnost da postanu dobavljači voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda školama u Karlovačkoj županiji.

Zahvaljujući programu Ministarstva poljoprivrede Školska shema, kojim će za novu školsku godinu biti izdvojena 22 milijuna kuna, učenici osnovnih i srednjih škola jest će bar jednom tjedno svježe voće i povrće, osnovci od prvog do četvrtog razreda i mlijeko i mliječne proizvode, a želja je da to bude od domaćih, lokalnih proizvođača.

– Predviđeno je da voće i povrće bude distribuirano 35, a mlijeko i miliječni proizvodi 12 tjedana u školskoj godini i to 100 do 150 g voća i povrća, te 1,5 do 2,5 dl mlijeka po djetetu. Škole trebaju iskazati interes Ministarstvu poljoprivrede, a onda se javiti vama; možete i sami se ponuditi školama, rekla je Hajsan-Dolinar, pojasnivši poljoprivrednicima da cijene definiraju proizvođači, dakle, oni, te da je rok plaćanja maksimalno 3 mjeseca od ispostave račune, ali da postoji mogućnost da županije interveniraju pa rok bude prepolovljen.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest