Za dvije godine u županiji problem neće biti nezaposlenost, nego nedostatak radnika – Jelić priprema bolju mrežu škola

http://www.besplatne-slike.net

– Gospodarstvo Karlovačke županije nekoliko godina uzastopce bilježi pozitivne trendove, a prošle godine su bili još bolji: ukupni prihod je rastao 11 posto, 21 posto dobit poduzetnika, 4,5 posto je više zaposlenih u industriji, 5,1 posto su veće plaće nego godinu ranije, jedino su investicije pale 1,6 posto, ali kada se 26 financijskih pokazatelja uzme u obzir, svega 3,5 su nešto lošiji nego godinu prije, svi ostali su bolji. Od kad se prati, broj nezaposlenih je rekordno nizak. Pripisivano je to i iseljavanju i demografiji, no kvalitetan doprinos tomu ovaj put je dao rast zaposlenosti: 1.313 zaposlenih je više nego što je bilo u svibnju 2015. Po onome što sad vidimo, očekujemo da se ovi trendovi nastave i u 2017., rekao je Zlatko Kuzman, predsjednik Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Karlovac, govoreći o stanju u županijskom gospodarstvu.

Napomenuo je da je ukupni prihod 1,5 posto prestigao onaj iz 2008., uvoz u odnosu na 2010. porastao 72 posto, a u godinu dana nezaposlenost smanjena 26,1 posto. Očekuje da će i dalje padati, ali da će nas stići drugačiji problemi.

– Kroz dvije godine izaći ćemo iz problema nezaposlenosti i ući u drugi: manjak radne snage, koji je već sada vidljiv u nekim segmentima, upozorio je Kuzman.

Rješenju tog problema mogla bi doprinjeti Županija koja razmišlja o promjeni mreže škola, no to je zahtjevan posao koji treba napraviti za duži period, uz pomoć stručnjaka.

– Da se proba snimiti realna potreba na tržištu kako ne bismo proizvodili učenike koji su za “burzu”, ne mogu raditi. Svaka promjena nosi i nove upitnike, ali mi od toga nećemo odustati. Odlučio sam da ćemo povlačiti poteze koji su dobri za Karlovačku županiju i da nećemo podilaziti; nepotrebno je. Ljudi će to prepoznati, uopće ne sumnjam, kazao je župan Damir Jelić, najavivši da će gospodarstvu pomoći i tako da budu “servis servisa” pa, primjerice, građevinsku dozvolu, kao što je u Karlovcu, izdaju za jedan dan i u drugim gradovima u županiji.

A što gradovi i općine, ustanove, tvrtke… planiraju, moći će pokazati na Sajmu projekata u gradu susreta, ali i naučiti kako ih realizirati. Kada će točno biti održan, trebalo bi biti poznato na jesen.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest