Karlovčanima od 2018. novi porez – na nekretnine, ali i prirez manji 2 posto – Mandić pozvao i poduzetnike da dignu plaće

Karlovčane od prvog dana iduće godine očekuje novi porez – na nekretnine, ali i manji prirez porezu na dohodak: umjesto sadašnjih 14, bit će 12 posto, koliko je i iznosio do 2015.

– Smanjenjem za tih 2 posto, građanima će se neto prihodi povećati, ali to je i poruka svima koji imaju mogućnost gospodarstvenicima, poduzetnicima, obrtnicima da i oni vide mogu li sa svoje strane učiniti napor da se našim sugrađanima povećaju primanja. Jer, očito je da je odlazak visokokvalificirane radne snage iz RH u najvećem broju slučajeva uvjetovan neadekvatnim primanjima. Voljeli bismo biti bar mali dio tog rješenja, izjavio je gradonačelnik Damir Mandić.

Govoreći o porezu na nekretnine, napomenuo je kako u Gradu vjeruju da on neće biti velik udar na građane, te da će u kolovozu svi dobiti upitnike koje trebaju ispuniti i vratiti u Gradsku upravu. Njeni zaposlenici koji na tome budu radili bit će s njima u stalnom kontaktu, a i sve informacije moći će naći na www.karlovac.hr. Tako mogu sudjelovati i o javnoj raspravi o prijedlogu odluke o lokalnim porezima.

Ovaj na nekretnine, po riječima pročelnice Lidije Malović, zamijenit će porez na kuće na odmor, komunalnu naknadu i spomeničku rentu. U odnosu na ovo potonje davanje, neće se znatnije mijenjati, obračunavat će se godišnje, građani će ga plaćati kvartalno, a poslovni subjekti mjesečno i to Gradu, ne Inkasatoru.

– Očekujemo nešto veće prihode zbog povećanog obuhvata obveznika – plaćat će ga i državne, županijske i ustanove u vlasništvu Grada; izuzetak su crkveni objekti gdje se obavljaju misni obredi – i novih parametara: starosti i stanja objekata. Za one izgrađene prije ’71 bit će nešto niži, manje će se plaćati za neuseljive i neupotrebljavane, a skuplje za luksuzne, primjerice, s bazenom iako u Karlovcu takvih nema puno. Podatke ćemo prikupljati do kraja godine kako bismo bili spremni početkom iduće za izdavanje rješenja, najavila je Malović.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest