Županu Jeliću smanjena plaća – sad ima nešto ispod 16 tisuća kuna, MOST-ovac Marinović kaže da treba biti barem 20

Plaća karlovačkog župana Damira Jelića ubuduće će biti za oko 1.500 kuna manja i iznositi nešto ispod 16.000 kuna.

Na njegov prijedlog Županijska skupština danas je odlučila da će koeficijent za obračun županove plaće, umjesto dosadašnjih 6,42, iznositi 6,15, dok zamjenicima ostaje 4,82. Množi se s osnovicom od 3.890 kuna i uvećava za 0,5 posto po godini radnog staža.

– Plaća bivšeg župana je bila neto 14.824,86 kuna, a sad je smanjen koeficijent. Ja bih ga podigao! Zašto nas župan ne bi imao 21.000 kao splitski? Ovo je malen koeficijent, htio bih da se poveća, također i dožupanicama, jer smo jedna od najrazvijenih županija i rezultati su nam iznad prosjeka Hrvatske, možda i šire, počeo je raspravu Marinko Marinović (Most). Je li to Marinović rekao sarkastično ili je “mrtav ozbiljan”, nitko u vijećnici nije razumio valjda osim njega samog.

Jelić je kazao da to slijedi stavove Mladena Rakočevića (SDP), bivšeg karlovačkog vijećnika, koji je smatrao da plaće dužnosnika treba povećati, i to u vrijeme kada je plaća karlovačkog, od gradonačelnika 10 najvećih gradova, bila najniža.

– Što se tiče županske, nisam ju komparirao ni sa kim, nego sam se navodio osjećajem ili subjektivnim stavom da li se ja dobro osjećam s tom plaćom. To je bio motiv i kao gradonačelnika; plaće sam dva puta smanjivao cijeloj upravi, 4 puta sebi. Ne bih htio demagogiju jer smanjiti ili povećati plaću ništa ne znači, to je simbolični poriv koji mora imati uporište u kasnijem radu. Ovdje sam vagao okolnosti i najavio na isti taj, simboličan način kojim putem će se ići : da će biti u pojedinim institucijama, od Županije nadalje, vjerojatno i takvih situacija. Događat će se da nekim ljudima koji vuku terete bude povećana i da će dobivati nagrade; jednako tako onima koji ne vuku bit će suprotno od nagrađivanja. Plaća župana, u grubo, za 1.500 kuna je smanjena. Ne teba plakati nad mojom sudbinom jer itekako je dobra za hrvatske uvjete, nešto ispod 16.000 kuna ide meni na ruke i uopće nema problema po tom pitanju za župana. Po nekakvim razgovorima, ona je navodno prosječna: nije ni blizu najvišima, ima onih koji imaju nižu. Pri tom, a nevoljko to činim, podsjetit ću da sam se 3 puta odrekao saborskog mandata i kad se već preračunava da netko ima puno, pozivam kritičare da izračunaju koliko je ostalo od mog mogućeg novca domovini Hrvatskoj, izjavio je Jelić.

Marinović je na to uzvratio da, kad je županova plaća sada 16.000, a bivšeg je bila nešto manje od 15.000 kuna, pozdravlja odluku o povećanju plaće, no Jelić je pojasnio da je njegov prethodnik, zbog 40 godina staža, imao veću plaću nego on sada, te da su korigirane polazišne osnove.

Za njih, odnosno, smanjenje koeficijenta za obračun županove plaće, ruke je diglo 29 vijećnika.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest