Ništa, za sad, od prodaje vile u kojoj je bio vrtić Park – Vijećnici skinuli točku i zatražili novu procjenu jer misle da je 3,1 milijun premalo

Moj i stav HDZ-a je: dvaput je dvaput! Ispričavam se svima koji su na razini struke i ljudima koji rade svoj posao stručno, sukladno zakonu. S obzirom da se ovdje nisu spojili struka i politika, mi ćemo točku skinuti, zatražiti novu procjenu i onda dalje razgovarati na ovu temu.

Tako je gradonačelnik Damir Mandić zaključio sat vremena dugu raspravu o prodaji vile u Lopašićevoj ulici 5, u kojoj je bio vrtić Park. Ponovila se tako priča sa susjednom vilom, u kojoj je bio vrtić Ledo, koja je također prvi put skinuta s dnevnog reda, zatražena nova procjena njene vrijednosti i pripadajućeg zemljišta pa tri mjeseca poslije donijeta odluka o prodaji.

I sad su oporbeni vijećnici – nakon što nije prošao njihov prijedlog da točka i ne bude na dnevnom redu – za rasprave upozoravali da ne treba samo tako prodavati obiteljsko zlato, jedino takve vrste jer još jednu nekretninu na takvoj lokaciji Grad u vlasništvu nema.

Površine 1.307 m2, od kojih 1.077 m2 dvorišta, a 230 m2 zgrade, procijenjena je na 3,1 milijun kuna. Nekih 660 eura po kvadratu, ocijenio je Davor Petračić (nezavisni), je ispod svake cijene za nekretninu na izuzetno atraktivnoj lokaciji i to u trenutku nepovoljnom za prodaju.

– Danas je vrtić predao u vlasništvi i Grad sutra objavljuje u prodaju. Dajte prodajte veliku vojarnu, masu srušenih objekata koji nisu ni u kakvoj funkciji, imate ih masu… i ne bih prigovarao nikakvoj cijeni ako će se ljudi zaposliti. Ali, ovakva, koja je atraktivnai za one s puno novca, treba ili prodati po velikoj cijeni ili odustati dok se tržište nekretnina ne vrati u normalne vrijednosti. Krenite s poduzetničkim inkubatorom u njoj dok cijene nekretnina ne budu više, savjetovao je Petračić.

Ni on ni Dario Janković (SDP), ustvrdili su, ne umanjuju stručnjost procjenitelja vrijednosti nekretnina, no predložena je cijena koja Gradu ne odgovara i data ja na temelju usporedbe neusporedivih nekretnina. Protiv žurbe u prodaji bili su i Ivan Vilibor Sinčić i Marko Kraljević (Živi zid), kao i Tihomir Ivšić (NL Davora Petračića).

– Da li stvarno to grad toliko košta da malo ne pričekamo i vidimo financijske tokove ili moramo navrat-nanos prodati? I koji je razlog da prodajemo? Imamo vremena za razmisliti pola godine. Sad je pušten glas da ide u prodaju, možda se i cijena promijeni. Petračić predlaže inkubator, moja ideja je da u vili bude informatički centar, gdje ćemo dovesti djecu, mogli bi se s Tehničkom školom povezati. Bezbroj stvari je; ovo je prevrijedno gradsko zlato da bi se navrat nanost prodavalo. Razmislite da pričekamo malo, samo to – da ne žurimo, tražio je Ivšić.

Iako se činilo da neće biti tako, nakon stanke koju je HDZ zatražio, Mandić je “popustio” pa zaradio i pljesak kad je obznanio da se točka povlači s dnevnog reda.

– Nije situacija ista kao s Ledom; sad smo kao političari derogirali još jedno tijelo osim sudskog vještaka i bilo bi dobro da toga budemo svjesni. Da bi maknuli bilo kakvo pitanje dobronamjernosti HDZ-a, odnosno većine, skidamo ovu točku dnevnog reda. I nadam se da ćemo i ubuduće biti ovako suradljivi, svi, zaključio je Mandić, napomenuvši da ova odgoda prodaje znači i da treba pronaći rješenje kako namaknuti 3 milijuna kuna za dovršetak vrtića na Rakovcu.

Na skidanju točke zahvalio je Janković, Sinčić i Petračić, a vijećnici potom – jednoglasno – zaključili da se točka skida, traži nova procjena vrijednosti nekretnine, a o prodaji ponovo raspravlja za tri mjeseca.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest