Petračić o porezu na nekretnine: To je produkt neznanja i neinventivnosti Gradske uprave koja tako neće imati ni za plaće

– Ovakva porezna politika je pohlepna i samouništavajuća! Odluka o lokalnim porezima koja je pripremljena i stavljena na savjetovanje javnosti u stvari je loše naslijeđe politike naplate komunalnog doprinosa i spomeničke rente. Grad Karlovac mora to učiniti dostupnim, transparentnim, educirati građane i produžiti savjetovanje do 1. studenog, te reagirati u državi da mu se dopusti da ima svoju politiku prema Zvijezdi. Jer koeficijenti koji se propisuju za pojedine djelatnosti u spomeničkoj cjelini – Zvijezda, Korzo, Dubovac i dio Banije – donijet će viši porez na nekretnine, poručio je s današnje pressice nezavisni vijećnik Davor Petračić.

Upozorio je da je Nezavisna lista Naš Karlovac učinila ono što Grad nije pa će na svojim stranicama www.nas-karlovac.hr postaviti kalkulator za izračun poreza na nekretnine, zajedno s tablicama kako bi vlasnici mogli znati koliki porez će plaćati.

Neke djelatnosti koje se obavljaju u zaštićenoj spomeničkoj cjelini, po Petračićevim riječima koji drži da je ovo porez na djelatnosti, a ne nekretnine, bit će u iznimno nezavidnom položaju i plaćati i do 600 puta više nego oni koji isti takav posao obavljaju u drugim dijelovima grada.

– Jer, rekorderi su, ne znam čime su za to krivi, veterinar u Zvijezdi koji 640 posto mora više plaćati nego netko u Grabriku? Trgovine 126 posto, odvjetnici, telekomunikacije… 171 posto više nego da su na Tržnici?! Rekorderi u plaćanju poreza na nekretnine bit će oni koji će po m2 plaćati 10,53 kn, to su oni koji se bave djelatnošću kockanja i pravnici?! U zaštićenoj spomeničkoj cjelini bi trebali imati minimalne koeficijente pa bi te razlike bile puno manje, rekao je Petračić.

Smatra da bi Grad trebao od države tražiti pravo na drugačiji obračun za spomeničku cjelinu jer se karlovačka stara jezgra ne može mjeriti, primjerice, s onom u Dubrovniku, Splitu, Šibeniku… gdje one jesu elitni dio grada.

– Ne oporezuje se vrijednosti nekretnine nego procjenjuje koliko se može uzeti poduzetnicima temeljem procjene profitabilnosti posla koji se u toj nekretnini obavlja. To je zajednička antipoduzetnička politika Republike Hrvatske i Grada Karlovca. I onda ćete se pitati zašto nam Zvijezda umire, zašto su ružne fasade, zašto nema tvrtki u gradu i prihoda u proračunu?! To je zbog vašeg neznanja i komocije, gospodo, a to nas sve zajedno vodi u daljnju degradaciju kvalitete života i konačno samouništenje, a tada niti za vaše plaće neće biti, ocijenio je Petračić.

Dodao je da drugi gradovi i općine u okruženju Karlovca imaju niži porez, vjerojatno će donijeti i manje koeficijente za porez na nekretnine, a onda će se dogoditi odlazak velikih poduzetnika u poslovnu zonu na Logorište, koja je dio Općine Barilović, što će, pak, donijeti razvoj Barilovića i daljnji pad Karlovca.

– Ja smatram da je ovaj prijedlog o porezima produkt neznanja, nesnalaženja i neinventivnosti gradske uprave. Ja vjerujem da gradonačelnik nema pojma o ovim porezima i posljedicama koje će on prouzročiti. Zato moramo biti pametni, gradonačelnik se ne smije vrijeđati na moje primjedbe jer su sve dobronamjerne iako možda nisu lijepe za čuti. Smatram da bi on trebao prevazići svoje osobne frustracije koje su uzrokovane vjerojatno samim njegovim osvještenjem da nema ideje kako Karlovac napraviti poreznom oazom i mjestom gdje će poduzetnici dolaziti, čime bi se povećao prihod Grada i omogućio njegov razvitak, zaključio je Petračić.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest