U dvije županije ima više umirovljenika nego zaposlenih, pogledajte u kojoj je prosječna mirovina najniža

foto ilustracija

Sisačko-moslavačka i Ličko-senjska jedine u Hrvatskoj imaju veći broj umirovljenika nego zaposlenih, a i četiri slavonske županije jedva je nešto veći broj zaposlenih nego onih u mirovini.

Prosječna mirovina hrvatskih umirovljenika koji su mirovine ostvarili prema Zakonu o mirovinskom osiguranju (znači bez osjetno viših braniteljskih, vojnih i policijskih mirovina) iznosi 2451,95 kuna. Međutim, ni jedna od pet slavonskih županija nije blizu toga, čak ni najbolja od njih pet – Osječko-baranjska, sa svojih 2237 kuna prosječne mirovine “običnih” umirovljenika, piše Glas Slavonije.

Najnižu prosječnu mirovinu, prema podacima koje je objavio Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, u cijeloj Hrvatskoj imaju umirovljenici Požeško – slavonske županije, samo 1.967 kuna. Najbliže su im oni iz Međimurske s 1.969 kune te Virovitičko-podravske županije s 1.980 kuna. Među sedam najgorih, s vrlo malim razlikama su umirovljenici još dviju slavonskih županija – Brodsko-posavske (2047) i Vukovarsko-srijemske (2065 kuna). Osječko-baranjska županija je tek nešto malo bolja, ali dostatno tek za sredinu ljestvice županija prema tom parametru. Što je također poražavajuće jer je na njezinu teritoriju Osijek, kao jedan od četiri velika hrvatska grada, a u takvim su sredinama plaće u prosjeku ipak nešto malo više. Nedostižni za sve ostale naravno su Grad Zagreb s 2999 kuna prosječne mirovine, Primorsko-goranska (2805) i Istarska županija (2670).

– Sisačko-moslavačka i Ličko-senjska jedine u Hrvatskoj imaju veći broj umirovljenika nego zaposlenih, a i četiri slavonske županije jedva je nešto veći broj zaposlenih nego onih u mirovini. Nije daleko ni Osječko-baranjska županija sa svojih 1,18 zaposlenih na jednog umirovljenika, ali je to opet vodi tek u sredinu ljestvice hrvatskih županija, piše Glas Slavonije.

Karlovačka županija je u “zlatnoj sredini”, odnosno ne spominje se kao jedna u donjem ili gornjem razredu.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest