Posjeta kulturnim ustanovama i turističkim atrakcijama u županiji sve više – rekorder Aquatika s više od 70 tisuća posjeta

Bajke “za dlaku” ispred špilja

U tijesnoj “borbi” za drugo mjesto su ogulinska Ivanina kuća bajke i Baraćeve špilje u općini Rakovica. Ivanina kuća bajke, dijelom i zbog prekrasnog Festivala bajke, odavno je premašila projektiranih 15-ak tisuća posjetitelja godišnje. Ove godine u prvih 8 mjeseci u ogulinskom čarobnom svijetu bajki uživalo je dosad 19.203 posjetitelja. Vrlo blizu su Baraćeve špilje, koje je do 31. kolovoza posjetilo oko 18 tisuća turista. Riječ je o okvirnoj procjeni, jer postoji točan podatak samo za broj posjetitelja špilje s plaćenim ulaznicama, a to je 15.352, što je oko 10% više nego u istom razdoblju lani. Toj brojci treba dodati djecu ispod 7 godina života, turističke vodiče i pratitelje koji ne plaćaju ulaznicu, ali i turiste koji, a ima ih, ne posjete samu špilju ali posjete područje značajnog krajobraza Baraćeve špilje.

Vrlo je solidna posjeta i Starog grada Dubovca i Zavičajnog muzeja Ozalj, s tim da su Ozljani izračunali i broj posjetitelja nekih popratnih priredbi. Karlovački dvorac, odnosno branič kulu sa stalnim postavom i izložbe na katu posjetilo je do kraja kolovoza 7.813 posjetitelja, no to je brojka bez posjetitelja manifestacija na Dubovcu (Sajam vlastelinstva, Vikend na Dubovcu, ove godine brojni koncerti, filmske priredbe…), posjetitelja restorana i okolice s vidikovcem. No, i ova brojka najavljuje daljnji porast, jer već za rujan i listopad već je najavljeno više od 1000 gostiju u organiziranim grupama.

Ozljani se nadaju rastu

Zavičajni muzej Ozalj, pak, posjetile su 7.334 osobe, gledajući samo muzejski stalni postav i gostujuće izložbe. Ako se tome pridodaju posjeti Etno parku Ozalj, Zrinsko-frankopanskim balovima i drugim kulturnim događanjima, brojka raste na 10.525 osoba. To je, kažu u Ozlju, zasad otprilike na razini prošlogodišnjih rezultata, no do kraja godine, pogotovo ukoliko ih posluži i vrijeme, nadaju se i boljim rezultatima nego lani.

Gradski muzej u Karlovcu do kraja kolovoza posjetile su 3.802 osobe, a Galeriju Vjekoslav Karas njih 2.019. Podatke za Zavičajni muzej Ogulin, nažalost, nismo uspjeli dobiti, a najviše problema imali smo s Dugom Resom, koja trenutačno nažalost nema konkretne veće kulturne ustanove ili turističke atrakcije u kojima bismo mogli provjeriti interes posjetitelja. Potencijalno bi to u budućnosti mogla biti Drvena kuća s galerijom Vladimira Bašića – Šote. Ove godine zasad je ovu lokaciju posjetilo nešto više od 200 ljubitelja likovne umjetnosti.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest