Diplomatski dan u Karlovcu: Veleposlanici upoznati s potencijalima, hoće li to dovesti do novih stranih ulaganja?

– Bila sam puno puta u Karlovcu jer Karlovac i Nizozemsku povezuje – pivo (Heineken Hrvatska, op.a). Karlovac i županija imaju priliku predstaviti se diplomatskom zboru i zahvalni smo što je ovo organizirano, kazala je veleposlanica Nizozemske u RH Elen Berends na početku današnjeg Diplomatskog dana u Karlovcu.

U obilasku grada

Drugi u gradu na četiri rijeke organizirali su Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Karla i Karlovačka županija, a na njemu sudjeluju veleposlanici i predstavnici veleposlanstava 24 zemlje, od europskih do američkih i azijskih. Njih 40-ak najprije je posjetilo Aquatiku, a potom slijedi obilazak Diplomatskog cvjetnjaka u Vrbanićevom perivoju, Gimnazije, Muzeja Domovinskog rata na Turnju, Karlovačke pivovare i Starog grada Dubovca.

– Ovaj susret predstavnika veleposlanstava na tragu je nastojanja da Karlovac pozicioniramo u EU i da pokažemo ono što Karlovac ima: kulturnu i prirodnu baštinu, naše potencijale u gospodarstvu i turizmu. Vjerujem da će ovaj susret i projekti koje ćemo ponuditi – poslovnu zonu Gornje Mekušje, geotermiku, naše kulturne i turističke potencijale –  veleposlanike i predstavnike veleposlanstava zainteresirati i da će ih približiti naše aktivnosti građanima svojih zemalja. Karlovac može ponuditi puno toga i puno toga dati, tako da ovakvi susreti su dobrodošli jer uspostavljanje ovakvih veza i kontakata i u poslovnom svijetu i na razini veleposlanstava je jako važno za svaki grad, ocijenio je gradonačelnik Damir Mandić.

Mogući razvojni projekti

Župan Damir Jelić, podsjetivši da je Karlovac otvoren – u njemu su nizozemski Heineken, američki General Electric, francuski Lactalis… –  napomenuo je da očekuje kako će se dio te otvorenosti preliti na Karlovačku županiju jer će biti govora o mogućim razvojnim projektima iako će to biti “sjeme, trebat će još puno kiše i sunca pa će biti i plodova”.

– Županija je prepuna turističkih potencijala, to je sigurno kapital koji se može relativno brzo oploditi. To bi bilo prvo temeljno usmjerenje.  Jedan od potencijala je sigurno i zdrava hrana; Europa čezne za njom i cijena nije u pitanju. Naši prostori su nezagađeni tako da, premda je paradoks, minirani prostor, nakon što ga razminiramo, može biti i blagodat. Ta dva usmjerenja su najznačajnija, a sigurno da svaki oblik industrije koji čuva prirodu je jednako tako izazov, zaključio je Jelić.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest