BARAĆEVE ŠPILJE Nova turistička atrakcija priprema se u Rakovici – Kuća špilje kao meka za posjetitelje Plitvičkih jezera

Ovaj projekt, procijenjen na 20 milijuna kuna bez, odnosno 24,9 s PDV-om, trebao bi privući posjetitelje u Rakovicu i tako smanjiti njihov pritisak na Plitvička jezera.

–  Odvući ih iz područja gdje su već počeli ugrožavati prirodni fenomen u onaj gdje im se na gotovo jednak način mogu prezentirati prirodne vrijednosti i sam doživljaj prirode. Naša je intencija smanjiti pritisak na Gornju Baračevu špilju, te dio posjetitelja Nacionalnog parka Plitvice preusmjeriti na drugo zaštićeno područje, kazala je Oštrina.

Stoga im partner na projektu i jest NP Plitvička jezera, koji je netom potpisanim ugovoro obećao sufinanciranje projekta s 5 milijuna kuna, dok se ostatku u Rakovici nadaju dobiti na natječaju Ministarstva.

No, čak i ako to ne bude do kraja godine, kada bi rezultati natječaja trebali biti poznati, župan Damir Jelić ne dvoji da će Karlovačka županija realizirati Kuću špilje i tako dobiti treću vrhunsku turističku atrakciju, nakon ogulinske Ivanine kuće bajki i karlovačke Aquatike.

– Treba nam puno sreće da ovo prođe, ali idemo tim putem. Ako prvi gol ne zabijemo, drugi hoćemo; strpljenjem se može puno postići. Voljeli bismo da prođe sada, ali bit će još natječaja, ne treba odustajati, napomenuo je Jelić.

Posjetiteljski centar Kuća špilje imat će 8 prezentacijskih dvorana, tematski različitih, posjetitelji će ih kružno obilaziti, samostalno ili uz vodiča, a dnevno bi ih kroz njega moglo proći oko 1.500.

Ostvare li se planovi, trebao bi postati generator razvoja turizma u Rakovici, ali i županiji.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest