Karlovački vatrogasci za primjer i u opremi – jedini u Hrvatskoj imaju vozilo koje se može koristiti u 20 različitih tipova intervencija

Proslava Dana neovisnosti bila je prigoda da i Javna vatrogasna postrojba predstavi svoju opremu, među ostalim i specijalno vozilo – navlakač koje ima jedina u Hrvatskoj. Kako je rekao zapovjednik JVP Karlovac Miroslav Rade, u nabavku opreme se krenulo uz puno razumijevanje gradske uprave, dok je opremanje propisano i kroz planove Civilne zaštite.

Znatne uštede

– Ovaj tip vozila smo nabavili prije 7 godina i jedino je takvog tipa u Hrvatskoj. Gledali smo na koji način su opremljeni vatrogasci u svijetu i kako su dolazili do ušteda. Namjenska vozila su uvijek za jedan tip intervencija, dok je ovo vozilo univerzalno, na njega se postavljaju nadogradnje – kontejneri. Nadogradnje su jeftinije, kontejneri mogu služiti u više intervencija, a imamo trošak jednog vozila – jedan vozač, jedno osiguranje i jedan servis, rekao je Rade.

Danas je predstavljen i korak dalje u tom razvoju, višenamjenski kontejner koji se može koristiti u više od 20 tipova intervencija. Osnova mu je da osigura višednevnu samodostatnost vatrogasaca na terenu Cijena vozila je, kaže Rade, bila 700 tisuća kuna, a cijena kontejnera je različita što ovisi i o opremi. Cisterna je koštala 350 tisuća kuna, a novi kontejner 600 tisuća kuna.

Zahvalnice za vatrogasce

– To su namjenski utrošena sredstva, a mi se svakodnevno razvijamo i sve smo bolji. To smo i dokazali na brojnim intervencijama u priobalju, od gašenja požara do katastrofalnih poplava, rekao je zapovjednik JVP-a.

Danas su priznanja dobili vatrogasci koji su se iskazali u nedaćama tijekom ljeta, njih 45 je dobilo zahvalnice.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest