Geotermalni izvori u Rečici Karlovčane će grijati i davati im struju? Konačno kreće izrada Studije, pa Grad od države traži koncesiju

Karlovac će do kraja godine imati u rukama studiju predizvodljivosti o korištenju geotermalne energije i s njom će moći od države zatražiti koncesiju za istražne radove na postojećim bušotinama ili novoj, bližoj gradu. Preduvjet je to da se ostvari ono što Grad priželjkuje: korištenje geotermalne energije za toplinsku, odnosno, grijanje, te obnovu toplinske mreže.

Veliki potencijal

– Bila bi to dobit za Grad, građane i okoliš. Na Gradu je velika zadaća da bude vrlo aktivan jer ovo više nije priča, nego objektivna šansa i velika mogućnost za razvoj. U nedavnoj analizi mogućnosti korištenja geotermalne energije u Hrvatskoj zaključeno je da je, iz među 15-ak lokacija, Karlovac s najvećim potencijalom. Ovdje potrošnja postoji, nedostaje proizvodnja, rekao je Goran Granić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar na današnjem potpisivanju sporazuma o pružanju stručne i znanstvene potpore u istraživanju i energetskom razvoju grada Karlovca.

To je, po riječima gradonačelnika Damira Mandića, nastavak brojnih sastanaka posljednjih mjeseci koji će Karlovac dovesti u poziciju da zna kojim smjerom ići ubuduće. Jer više se o geotermalnim potencijalima neće govoriti samo uoči izbora već će postojati prvi stručan dokument o geotermalnom potencijalu nedaleko grada.

Opći interes

– Učinit ćemo sve da zbog općeg interesa Grad bude taj koji će njime gospodariti, uvjerimo sve da geotermu koristimo za javno dobro i povučemo novac iz EU fondova jer investicija je samo u jednom dijelu oko 10 milijuna eura. Predstoji nam veliki posao da se izborimo kako bi ovo postala priča toplinskog sustava; sve drugo, od proizvodnje električne energije do staklenika itd. je nadogradnja. To nikako ne znači neprijateljstvo prema bilo kojem investitoru, rekao je Mandić.

Iz europskih bi fondova Grad mogao povući oko 85 posto potrebnih sredstava i to za projektu koji je, po Granićevim riječima, dobitna kombinacija za Karlovac: osigurao bi mu korištenje geotermalne energije i obnovio toplinsku mrežu. Da li iz polja u Rečici gdje su neka istraživanja već provođena pa postoje dvije bušotine ili s neke druge, bliže lokacije, tek će biti utvrđeno.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest