Iza Hostela Karlovac u Selcu uspješna turistička sezona – no iako je okončana, hostel još prima goste

Iako je prošlo već 60 godina od postojanja Hostel Karlovac u Selcu, omiljeno karlovačko odmaralište, jednako je popularno kao na samom početku ali s malom razlikom. I dok su u početku gosti isključivo bili Karlovčanke i Karlovčani danas u Hostel dolaze turisti sa svih strana svijeta, naročito mladi.

Od New Zealanda do Selca

Na svom devetomjesečnom putovanju kroz Europu u Selce su “zalutali” Emily Jacobs, 28-godišnja Kanađanka, i njen vršnjak i dečko Novozelanđanin Joseph Berkers. Tri godine su već par, a za put života kako su ga nazvali pripremali su se oko godinu i pol dana. Ništa tu ne bi bilo neobično da iz Londona preko skadinavskih zemlja nisu krenuli biciklima. Prosječno prijeđu oko 100 kilometara, a put prilagođavaju raspoloženju i vremenskim prilikama.

– Iz Londona smo krenuli 23. travnja. Najprije smo se uputili u Francusku, Belgiju, Nizozemsku, Njemačku i Dansku. Nakon toga smo produžili na sjever za Norvešku, Finsku i Švedsku da bi se ponovno vratili u Njemačku i dalje u Austriju, Sloveniju i evo nas tu u prekrasnoj Hrvatskoj. Ovdje namjeravamo provesti oko tri tjedna pa produžiti za BiH, Crnu Goru i preko Albanije završiti u Grčkoj iz koje se krajem siječnja sljedeće godine zrakoplovom vraćamo kući u New Zealand, u Hamilton – priča Joseph.

On i njegova djevojka inženjeri su građevine i kažu da ih kod kuće po povratku čeka siguran i dobro plaćen posao. Inače, puni su dojmova i događaja s putovanja. Ništa im nije bilo teško, od zamrznuti šatora prilikom noćenja u austrijskim Alpama preko slomljenih bicikla do zatvorenih vrata hostela. Ističu da su toliko toga naučili o Europi i njenim stanovnicima, o ljubaznim građanima uvijek spremnim na pomoć… Jednostavno, fascinirani su svime što su vidjeli i proživjeli. Napomenuli su da su za ovo putovanje štedjeli preko dvije godine i da im je dobro gospodarenje novcem jedan od glavnih preduvjeta uspješnog putovanja.

Dario Smojver član Odbora za gospodarstvo Grada Crikvenice

Gradonačelnik Grada Crikvenice donio je odluku kojom se osniva Odbor za gospodarstvo kao savjetodavno tijelo gradonačelnika. Pored gradonačelnika koji je predsjednik odbora a njegova zamjenica Ivona Matošić je i zamjenica Odbora, u Odbor je izabrano još 11 članova među kojima i Dario Smojver, direktor Hostela Karlovac u Selcu.

– Imam osjećaj da nas stalno prati sreća. Evo i ovdje kod vas. Došli smo pred Hostel predvečer i sve je bili zatvoreno. Kad smo već krenuli pronaći neko drugo prenoćiste naišli smo na direktora koji je samo za nas otvorio vrata hostela. Kakva povlastica, kakav luksuz – kaže Emily te dodaje u šali:

– Drago mi je da gospodin Smojver mog dečka pobijedio u stolnom tenisu tako da uvidi da nije prvak svijeta – kaže simpatična Kanađanka.

90 obroka za škole Crikvenice i Selca

Direktor im je predstavio Lijepu našu i dao im brojne kontakte u susjednim zemljama koje je izgradio kroz svoje prijašnje poslove, a koji će im itekako dobro doći, naročito u susjednoj BiH. Hostel Karlovac tako je osvojio još dva srca koja će daleko izvan naših granica pričati o ljepoti naše zemlje i gostoprimstvu naših ljudi. Od novog direktora Hostela Karlovac Daria Smojvera saznali smo da za njih sezona još uvijek nije gotova.

– Sredinom studenog dolazi nam jednu grupa studenata, njih 50-tak, koji će boraviti pet dana. U prosincu, neposredno pred blagdane, očekujemo manju grupu Udruge kršćana koja će kod nas imati trodnevnu duhovnu obnovu – kaže Smojver.

Pored toga vrijedni djelatnici Hostela dnevno kuhaju preko 90 obroka i dostavljaju ih školama na području Crikvenice i Selca. Manjim dijelom pripremaju i rekonstruiraju objekat za slijedeću sezonu čiji booking ide iznenađujuće dobro.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest