U prvih 10 mjeseci ove godine na karlovačkom području čak 288 naleta na divljač, bilo ih i na autocesti – pogledajte “najopasnije” dionice

U prvih deset mjeseci ove godine na području PU karlovačke zabilježeno je čak 288 naleta vozila na divljač. Ukupna materijalna šteta koja je pričinjena na vozilima veća je od 990 tisuća, a u jednom slučaju uz materijalnu štetu evidentirana je i laka tjelesna ozljeda. Poznato je koliko ova okolnost može biti opasna, pa srećom nije bilo još gorih posljedica po vozače, no i ova financijska, itekako je “bolna”.

Divljač šeta i po autocesti

Po evidenciji policije, najviše naleta evidentirano je na državnim cestama – 175, a zatim na županijskim cestama – 51, na lokalnim cestama – 21, a na ostalim cestama 14 naleta.

Zanimljivo, bez obzira što autocesta A-1 ima zaštitnu ogradu i zaštitni pojas s obje strane na toj prometnici, odnosno dijelu prometnice koji je u nadležnosti Policijske uprave karlovačke, evidentirano je 27 naleta na divljač.

U policiji posebno upozoravaju vozače da se najveći broj naleta na divljač događa u rano jutarnjim i večernjim satima nakon sumraka, te upozoravaju i na posebno “opasne” dionice po tom pitanju.

Državna cesta broj 1 – od mjesta Draganić do naselja Ilovac, područje grada Slunja, naselje Slunjčica, područje općine Rakovica naselje Broćanac – Oštarski Stanovi. Državna cesta broj 3 – od naselja Gornje Mrzlo Polje Mrežničko do mjesta Vukova Gorica, odnosno Fratrovaca. Državna cesta broj 23 – od grada Duga Rese do naselja Gornji Zvečaj.

Savjeti iz policije

– Obratite pozornost na prometne znakove opasnosti “Divljač na cesti”, vozite s velikim oprezom, pridržavajte se ograničenja brzine ili vozite ispod ograničenja brzine, sukladno vremenskim uvjetima. Kad nema prometa iz suprotnog smjera ili ispred vas, za osvjetljenje ceste koristite duga svjetla, naime snop dugih svjetala osvijetliti će oči divljači na cesti ili u blizini ceste i dati vam bolje šanse da ih izbjegnete. Također, svjetla mogu i prestrašiti divljač tako da se ista zaustavi na cesti umjesto da se udaljava.

Ako je nalet na divljač neizbježan, budite spremni da se naglo zaustavite, ne izbjegavajte nalet naglim zakretanjem upravljača u stranu. Posljedica sudara s vozilom iz suprotnog smjera ili slijetanja s ceste mogu biti kobne. Pokušajte zadržati punu kontrolu nad svojim vozilom. Ako ne postoji opasnost od naleta vozila koje se kreće iza vas na vaše vozilo, jakim kočenjem nastojte zaustaviti vozilo prije naleta vozila na divljač. Također, budite svjesni da iza divljači koju ste vidjeli može biti još divljači, savjetuju u policiji.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest