Dobacivanje, zviždanje, hvatanje za stražnjicu – to su sve također oblici vršnjačkog nasilja, mladi često nisu ni svjesni da su žrtve

foto ilustracija - Pixabay.com

Što je sve nasilje i kako ga smanjiti i prevenirati u adolescentskim vezama, srednjoškolci u 12 srednjih škola Karlovačke županije naučit će zahvaljujući projektu “Tolerancija na full jer nasilje nije cool” Ženske grupe Korak, LAG-a Vallis Colapis i Karlovačke županije.

U školama će učenici, starosti od 15 do 17 godina, biti upoznati s nasiljem među vršnjakim skupinama, a 24 učenika, po dvoje iz svake škole, oni koji to budu željeli, osposobljeno za trenere. Oni će potom svoje vršnjake educirati o nasilju među mladima i njegovoj prevenciji, odnosno, voditi po četiri radionice u svakoj školi. Osim toga, bit će provedeno i istraživanje među učenicima o nasilju u adolescentskim vezama jer po onome što je do sad poznato, mnogi – mlade djevojke su češće nasilne verbalno, ali i žrtve fizičkog nasilja – ne znaju da su žrtve nasilja.

– Najveći je problem da uopće nisu svjesni što je nasilje, misle da to tako mora biti i uzimaju kao “normalno” dobacivanje, zviždanje ili hvatanje za stražnjicu, to što ih netko traži novac za bon ili cigarete ili im kaže “Ako me voliš, onda ćeš spavati sa mnom”. Ovim edukacijama je cilj da shvate što je nasilje, koje sve vrste postoje, što nije dobro raditi, što nekome može činiti loše, kazala je Davorka Bišćan iz Koraka.

U okviru projekta učenici će na jednoj društvenoj mreži formirati grupu podrške, netko će uvijek na njoj biti pa svatko tko ima pitanja, treba pomoć… moći će se obratiti.

– Ne samo žrtve, svaki nasilnik ili potencijalni nasilnik bit će pozvan u Korak i dobit će svu pomoć, najavila je Mirjana Duduković, ponovivši da djeca koja odrastaju u nasilnim obiteljima često sama postaju nasilnici ili žrtve nasilja. Da bi se to izbjeglo, valja mijenjati model po kojem su odgajani, što je i kompleksno i dugotrajno.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest