Radnički Karlovac Mandiću: Tražite neradni Badnjak u svim trgovačkim centrima i spriječite otkaze u GE

– Tražimo da gradonačelnik Damir Mandić od trgovačkih centara traži da ovaj Badnjak, nedjelja, bude neradan za sve trgovačke lance i da učini sve što je u njegovoj političkoj funkciji da olakša radnicima i spriječi 129 otkaza u General Electricu, poručio je s današnje pressice Dimitrije Birač iz inicijative Za radnički Karlovac.

Kazao je da najava otpuštanja 129 radnika u Karlovcu nije donijela gotovo nikakvu reakciju lokalne vlasti, što samo dodatno potvrđuje njen antiradnički karakter.

– Ako 129 Karlovčana dobiva otkaz, a oni na to nemaju što reći, onda se treba upitati kakva je to vlast? Ako se neće time baviti, ako će pristati na 129 otkaza, onda će i u budućnosti zaredati otkazi, demografska situacija će biti još katastrofalnija, mladi će još više iseljavati, tko će vidjeti ikakvu perspektivu u ovom gradu kada vidi eklatantno da lokalna vlast ne stoji iza njih, da ih je ostavila same u borbama? Kao trgovački centri, tako i Uprava Alstoma poručuje Gradu: vi se samo bavite fasadama, cestama, grijanjem, a mi ćemo onim što zaista određuje čovjekov život: posao i radno vrijeme. Ako čovjek radi više od 1/3 svog dana, određuje svoj život, svoju obitelj prema poslu, a onda dobije otkaz ili je radni odnos uređen da ide njemu na štetu, a pri tom karlovačka vlast ništa ne čini, je li to antiradnički ili proradnički, ne može biti treće, upitao je Birač.

Ocijenio je kako je paradoksalno i šokantno što se o najvažnijim stvarima svakog Karlovčanina: da li ima posao, da li se njegovo dijete može školovati, ići raditi, kakva će mu biti plaća, hoće li to biti siguran posao itd. u lokalnoj zajednici ne da se ne razgovara, nego to u potpunosti ignorira.

– A o cestama, fasadama, grijanju se vode glavne rasprave i daju najviše pozornosti. Da pitate Karlovčane, koliko bi ih reklo da su odselili ili će odseliti jer nemaju energetski učinkovitu fasadu, jer na cesti ima jedna rupa ili nije bilo grijanja? Radnici zaslužuju da lokalna vlast stane iza njih, da ih gradonačelnik Mandić podrži i da se onda lakše izbore za svoja prava, rekao je Birač.

Smatra da sindikati rade svoj dio posao, ali to ne čini lokalna vlast, što je nužno kako bi radnička i sindikalna borba bile učinkovite, a da je kranje vrijeme da se pokaže spona između radnika i politike, napomenuo je i urednik Radničkog portala Luka Resanović.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest