Karlovac dobio Plan gospodarenja otpadom – Vijećnici jednoglasni: Bez njega dalje ne ide, ali valja ga usavršavati

– Razdvajanje otpada, koliko god bilo teško i svi mi morali mijenjati navike, za početak je jedina opcija. Ovaj sustav ćemo razvijati, za pola godine, kad vidimo kako će ići, možemo ponovo sjesti i usavršiti ga. Procjenjujemo da će za kante i vozila trebati više od 15 milijuna kuna, ali to neće pasti na teret građana, povlačit ćemo sredstva i od države i europskih fondova. Ovaj plan i odluka koja predstoji u siječnju dramatično će promijeniti sustav gospodarenja otpadom u Karlovcu. Sve pozivam na strpljenje i maksimalni angažman, poručio je gradonačelnik Damir Mandić, prije no što su vijećnici usvojili – jednoglasno – Plan gospodarenja otpadom 2017-2020.

Predstavljajući ga, Mladen Klasnić iz Hidroplana, ocijenio je da je Karlovac dosta napravio, ide u dobrom smjeru i trudi se ispuniti obveze koje mu nameće država i zakonodavac.

– Rješenje sustava za zbrinjavanje biorazgradivog otpada je najbitnije jer on čini velik postotak, 35-40 posto otpada koji se zbrinjava. Tako će se smanjiti pritisak na odlagalište i  grad neće biti u poziciji da plaća tzv. poticajnu naknadu za prekomjerno zbrinjavanje tog otpada, rekao je Klasnić.

Napomenuo je, između ostalog, kako odlagalište Ilovac ima sve potrebne dozvole i traje sanacija, da su u gradu dobro riješeni zeleni otoci, postavljeni kontejneri za različite vrste otpada, napravljeno fiksno i mobilno reciklažno dvorište, dok bi još jedno mobilno trbalo nabaviti, a sortirnici povećati kapacitet, dok je za zbrinjavanje zelenog otpada jedna od opcija izgradnja kompostane. Grad će morati izgraditi pretovarnu stanicu za funkcioniranje CGO Babina Gora, te zajedno sa Županijom, riješiti reciklažno dvorište za građevinski otpad.

Da se ide u dobrom smjeru, ocijenili su Filip Jarnjević (Živi zid) i Marija Bodrožić Zorić (nezavisna), koja je, kao i Dario Janković (SDP) napomenula da nema motiviranja, odnosno, nagrada onima koji razdvajaju otpad, ali su se i oni i Dubravko Delić (HSU/AUZ) složili  da je ovaj plan dokument bez kojeg se dalje ne može, podloga za bolji život u gradu, koja će biti dograđivana.

– Otvoreni smo da na razini uprave i tvrtke promišljamo kako cijeli sustav učiniti efikasnijim i jeftinijim, to je put kojim ćemo morati ići, rekao je Mandić, obećavši da će “uspjeti iskontrolirati povećanje cijena”.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest