Sukob interesa? Kolaković kao predsjednica Povjerenstva odlučivala o subvencijama poduzetnika, dobio je i njezin “Eurotrade”

Dogradonačelnica Marina Kolaković

Grad Karlovac je 2011. godine tvrtki Eurotrade u suvlasništvu dogradonačelnice Marine Kolaković subvencirao kamate za kredit dok je upravo dogradonačelnica bila predsjednica Povjerenstva koje je o tom odlučivalo.

Iako tada Eurotrade još nije bio dužan, gotovo nevjerojatno zvuči da je o subvencijama poduzetnika godinama odlučivala dogradonačelnica čija je tvrtka Gradu Karlovcu na ime komunalne naknade ostala dužna oko 60 tisuća kuna. Svi poduzetnici koji su ikad konkurirali za potpore dobro znaju da ih ne mogu dobiti ako imaju i lipu duga prema Gradu Karlovcu ili nekoj gradskoj tvrtki, pa ovaj slučaj time postaje još bizarniji.

Dogradonačelnica u Povjerenstvu

Kako nam je na naš upit odgovorila glasnogovornica Grada Katarina Matasić, Eurotrade je dobio subvenciju kamata u iznosu od 228,17 eura, odnosno 1.713,55 kuna. Da pojasnimo, Grad Karlovac u programu potpora poduzetnika od 2011. godine subvenicira kamatu u visini od 3 posto, o čemu odlučuje Povjerenstvo na prijedlog poslovne banke.

– Subvencija kamate se ostvaruje na prijedlog poslovne banke u redovnoj proceduri. Taj iznos – 1.713,55 kuna je ukupna subvencija kamate, tj. to je ukupan iznos potpore koju je tvrtka Eurotrade ikada dobila od Grada Karlovca po bilo kojoj osnovi. Članovi Povjerenstva bili su Marina Kolaković, Ljubica Tržok, Andrea Vrbanek, Stjepan Mrežar i Kruno Šobot, napisala nam je Matasić.

Promijenjena Odluka

Nakon tragične smrti pročelnice Ljubice Tržok, prije dva tjedna je Odluka nešto izmijenjena, kao i članovi Povjerenstva. Po odluci gradonačelnika u Povjerenstvu više nema dogradonačelnice Kolaković dok je nova predsjednica Andrea Vrbanek. Članovi su Nikša Antica, Stjepan Mrežar, Kruno Šobot i Biserka Cukina Tropčić. Nadalje, Grad će po toj odluci i dalje subvencirati kamate na kratkoročne i dugoročne kredite kao mjeru za omogućavanje redovnog i normalnog odvijanja gospodarskih aktivnosti na području Grada i to u visini od tri postotna poena. Jedino će upola manje dobiti budući kupci poslovnih prostora, jer je visina subvencije sada 1,5 postotnih poena.

Podsjetimo, tvrtka Eurotrade kojoj je dogradonačelnica suvlasnica 25 posto, godinama je poslovala s gradskim i županijskim ustanovama u milijunskim iznosima, da bi na koncu kad je poslovanje zapalo u teškoće, još Gradu ostala dužna oko 60 tisuća kuna.

KAportal.hr

I DALJE JE OTVORENA ANKETA KAPORTALA…

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest