Izbori u susjedstvu – bosanski ćaća se vraća: Fikret Abdić Babo kandidat je za načelnika Velike Kladuše

Velika Kladuša

U svojoj 77. godini, nakon više od 20 godina izbivanja iz javnog života, Fikret Abdić Babo vraća se u politički život BiH. Laburistička stranka, čija je osnivačica i predsjednica njegova kći Elvira Abdić Jelenović, kandidirala ga je za načelnika Velike Kladuše na izborima koji će se održati početkom listopada, doznaje to Jutarnji list.

Podsjetimo, u Republici Hrvatskoj je osuđen za ratni zločin počinjen u Bosanskoj krajini, a nakon što je odslužio 10 godina zatvora, odnosno dvije trećine kazne, pušten je iz pulskog zatvora.

Javnosti je ipak najpoznatiji po tzv. Aferi Agrokomerc, montiranom procesu tijekom kojega je 80-ih uhićen pod optužbom ugrožavanja društvenog uređenja SFRJ, odnosno da je izdao mjenice bez pokrića od 400 milijuna dolara.

Ušao je potom u SDA te je na izborima za Predsjedništvo BiH 1991. dobio najveći broj glasova. Svoje mjesto prepustio je Aliji Izetbegoviću, a on se vratio u Veliku Kladušu, gdje je uspostavio svoju autonomiju. Uslijedio je rat s Bošnjacima koji su ostali odani Sarajevu, nakon kojega je srušena njegova paradržava, a on je protjeran.

Ponovo se našao na Sudu 2010. godine, i to u Karlovcu, gdje je odgovarao za lažno predstavljanje i navodno obmanjivanje javne bilježnice i Trgovačkog suda, ali je tih optužbi oslobođen.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest