Majstori iz svih dijelova Hrvatske diplome stekli u Karlovcu – najviše elektroinstalatera, najmanje strojobravara

– Imamo potencijala da pekari kod nas dođu raditi, da ih možemo obučavati. U Splitu nema škola za pekare i rekao sam ovdje: ako ima mladih snaga, mogu doći, mi ćemo organizirati smještaj, poručio je Kamber.

U ovim ispitnim rokovima najviše je bilo elektroinstalatera, 7 te po 5 vodoinstalatera i instalatera grijanja i klimatizacije, kuhara, frizera i mesara, samo po dva fotografa, autolimara, elektromehaničara, krojača ženske odjeće i stolara, a tek jedan natkonobar, soboslikar-ličilac i strojobravar. Obrtnička komora Karlovačke županije polaganje majstorskih ispita i stručno osposobljavanje organizira posljednjih 20 godina pa je prve položilo 983 kandidata, a druge njih 869, dok će prvi put, idući tjedan, po riječima tajnika Vlade Jelkovca, organizirati i stručno osposobljavanje nezaposlenih za poznatog poslodavca. Desetero kandidata obrazovat će se u četiri zanimanja.

Inače, broj obrta u Karlovačkoj županiji, nakon 10-ak godina pada, stagnira i zaustavio se na 1.836.

– Vjerujem da je ovo početak vraćanja na broj obrta koji smo imali 50-ak godina. Ali, taj će proces biti puno sporiji nego što je bio pad i zatvaranje obrta, zaljučio je Stanković.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest