Karlovačkoj oporbi sporne donacije Zelenila i kredit, ali vladajući ga odobrili – bit će za novu zgradu na Dubovcu

Zelenilo će, uz jamstvo Grada, podići kredit od 7 milijuna kuna za izgradnju poslovne zgrade na Dubovcu. Odlučili su tako gradski vijećnici, nakon što su većinu današnje sjednice posvetili upravo ovoj gradskoj tvrtki.

Najprije raspravljajući o izvješću o poslovanju u prošloj godini koju je Zelenilo završilo s prihodima od 19,279.175 kuna i rashodima od 18,381.934 kune, dobiti od 566.636 kuna i 113 zaposlenih.

– Prihodi su u 2015. porasti 4 posto, a troškovi 1 posto. Najviše su rasli prihodi od pogrebne djelatnosti, dobro je vidjeti da je 17 posto ukopa više nego u 2014., pomalo se nespretno izrazio direktor Stjepan Turković.

No, vijećnici, ni vladajući ni oporbeni, nisu se previše osvrtali na to, ali jesu na prihode, donacije i uređenje grada. Nezavisni Davorin Andrijašević napomenuo je da Zelenilo najveći prihod ostvaruje od Grada, oko 5 milijuna kuna, za košnju zelenih površina i da bi bilo dobro taj dio posla dati na natječaj jer bi ga možda neka privatna tvrtka radila za 2 milijuna kuna dok je, također nezavisni, Davor Petračić ocijenio da je grad lijepo uređen, ali da politika tvrtke ide u krivom smjeru i umjesto da se povećava proizvodnja cvijeća i digne taj standard, diže se kancelarijski.

Donacije, a Zelenilo je na njih lani dalo 100.000 kuna, sporne su bile i Andrijaševiću i Marini Novaković Matanić.

– Mogli ste za taj novac još pokositi ili nešto drugo napraviti. Loša praksa je u Karlovcu da gradske tvrtke dijele donacije izvan Karlovca jer novac im stiže za usluge koje naplaćuju od naših građana i nemaju pravo od tog novca davati donacije u Ogulinu, Krnjaku, Počasnom bleiburškom vodu u Zagrebu, crkvi u Splitu… Za što ste im dali donacije, pitala je Novaković Matanić.

– Jedno uređeno, civilizirano društvo najviše ulaže u djecu, obrazovanje, znanost, sport… Ovdje vidimo da najveći iznosi idu vjerskim zajednicama, crkvama, koje imaju novca i još od države dobiju. Ovo je sekularna država, molila bih direktora Zelenila da to poštuje, napomenula je Snježana Kirinić (Laburisti), dok ga je Andrijašević zamolio da više ne daje donacije sindikatu u tvrtki “jer je to korupcija”.

Turković je odgovorio da su te donacije način vraćanja dijela novca u sredine u kojima također posluju, no nije precizirao što je Zelenilo radilo u nekima od njih te je poručio da je ponosan što je mogao donirati bleirburški vod. Na prijedlog Novaković Matanić da donira onda i one koji podržavaju partizane nije se izjasnio, ali nakon što joj je počeo spočitavati da širi neistine jer “Zelenilo nije isključivo na proračunu”, takav način rasprave zaustavio je predsjednik Gradskog vijeća Damir Mandić.

Vladajući su, pak, hvalili poslovanje Zelenila, pa je tako Ivica Horvat (HDZ) naveo da izvješće pokazuje kako je ono u kontinuitetu kvalitetno, što, uz dobit, dokazuje i smanjenje potraživanja i obveza te da je većina građana zadovoljna radom tvrtke, ali, baš kao i gosti, i uređenošću grada.

– Investiciju u zgradu smatramo kvalitetnim projektom, to više jer će doprinjeti razvoju tvrtke, proširiti sadržaje, odnosno, usluge Zelenila, zaključio je Horvat.

Ta je investicija, odnosno, kreditno zaduženje Zelenila od 7 milijuna kuna te 1,3 milijuna kamata, bila zasebna točka – o čemu je KAportal već pisao – i prošla je uz 15 glasova za, 2 suzdržana i 3 protiv.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest