Orešković pohvalio HS Produkt, ali i obećao da će platiti troškove ljetovanja iako ne vjeruje da su 100.000 kuna

Direktor tvornice Željko Pavlin pojasnio je da je njihova tvornica jedan od sudionika međunarodnog tendera i da bi francusko Ministarstvo obrane rezultate natječaja, za koji je vrijednost procijenjena na 300 milijuna eura, trebalo objaviti do kraja godina.

– To je jedan od najprestižnijih tendera u svijetu i za svakog je čast i dokaz kvalitete da uopće dođe u završnu fazu. Za HS Produkt to je u svakom slučaju veliki uspjeh i za mnoge iznenađenje da smo došli do ove faze gdje smo sada, a mi se nadamo pozitivnim rezultatima. U svakom slučaju to je strateška stvar za bilo koju zemlju gdje će pored kvalitete i cijene odlučivati i politika. Sad, kakve su tu naše šanse… Da nismo procjenjivali da možemo uspjeti, ne bismo se ni kandidirali, rekao je Pavlin.

Odgovarajući na novinarsko pitanje koliko im politika može pomoći kad ih premijeri već toliko obilaze, Pavlin je podsjetio da ih ranije i nisu posjećivali, već da se to počelo događati paralelno s uspjehom i izlaskom HS Produkta na inozemno tržište, no da politika u ovakvoj djelatnosti može pomoći.

– Jer oružje je strateška stvar i kada se neka zemlja odluči za naše oružje, oni zaista žele znati da li mi imamo potporu svoje matične države i politike, odnosno, da li nas neće netko zatvarati, sprečavati… jer svi su ti poslovi dugoročni. To nije posao danas ćete s nekim nešto dogovoriti, sutra prodati; ne, tu potrošite par godina za pregovore, a onda isporuke mogu biti i po 10-ak godina. To je strateška stvar gdje je vrlo, vrlo bitna podrška politike, a bitna je i u dijelu potpora. Ne mislim financijskih, mi smo ih vrlo malo dobivali, ali bio je hvale vrijedan program prije nekoliko godina koji smo koristili i bili oslobađani poreza na dobit ako smo investirali određeni novac, zaposlili određni broj radnika…Takve potpore ne samo za našu firmu, nego općenito za proizvodnju su vrlo bitne, kao i povoljni krediti jer mi smo prije 15-ak godina uzimali kredite s 15-20 posto kamata, dok na zapadu, pogotovo ovakve tvornice, imaju 1-2 posto kamatu. To su bitne razlike u uvjetima poslovanja, a to je, opet, u konačnici odluka u rukama politike, zaključio je Pavlin.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest