Festival u Primišlju iz policijskog kuta: Jedno narušavanje reda i mira i ozljeda, gotovo 100.000 kuna kazni i zaplijenjena droga

– I sama količina pokazuje da smo odradili dobar posao i maknuli veliku količinu droge, u ovom slučaju ne s ulice, ali s Festivala, kazao je na današnjoj pressici voditelj Odjela kriminaliteta droga PU karlovačke Vlatko Cegur, govoreći o postupanju policije za održavanja festivala Momento Demento u Primišlju od 25. do 31. srpnja.

Ove godine, za razliku od prijašnjih, nije bilo slučajeva smrtno stradalih i nestalih osoba, jedan je belgijski državljanin slomio petnu kost pri padu, a zabilježeno je i samo jedno remećenje javnog reda i mira, kada se njemački državljanin skinuo gol. No, droge je i ovaj put bilo, a zaplijenjeno je i više nego, primjerice, lani.

Zabilježena su četiri kaznena djela neovlaštene proizvodnje i prometa droga, od kojih su u dva slučaja počinitelji hrvatski, a u dva njemački državljani.

– Zbog sumnje da potječu iz kaznenog djela oduzeto je 250 eura i 2.100 kuna. Otkrivena su 34 prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, protiv pet hrvatskih počinitelja podneseni su optužni prijedlozi nadležnom sudu, a od 29 stranih državljana izdavanjem obaveznih prekršajnih naloga naplaćeno je 99.566, 57 kuna kazne. Zaplijenjeno je najviše marihuane, 938, 4 grama, naveo je Cegur, dodavši da je zaplijenjeno i 88,7 grama hašiša, 181 markica LSD, 54,2 g halucinogenih gljiva, 22,6 g amfetamina, 8,7 g ulja kanabisa, 4,2 g kokaina… te da je njenu vrijednost na tržištu teško procijeniti.

Na Momento Demento je bilo između 3.500 i 4.000 posjetitelja, organizatori – s kojima je policija dobro surađivala – su se pobrinuli za smještaj i organiziran prijevoz autobusima od uređenih parkirališta gdje su gosti ostavljali vozila do mjesta gdje se održavao Festival, pa su bili puno manje na cestama, nisu morali ni po namirnice itd. u Slunj u kojem policija nije zabilježila slučajeve narušavanja javnog reda i mira, krađa i sličnih kaznenih djela koja bi se mogla povezati s njegovim održavanjem.

Odgovarajući na pitanje ima li novosti u slučaju mlade Francuskinje Anne-Cecile Pinel, nestale na Momento Demento festivalu 2014., kazao je da slučaj za policiju, kao i za njene roditelje i rodbinu nije zatvoren te da ispituju svaki trag koji se pojavi.

– I ove godine smo imali određne aktivnosti kad su se pojavila neka saznanja o mogućem putu kretanja te osobe. Da li ćemo biti uspješni, teško je reći. Oni koji su posjetili to područje znaju o kakvom se terenu radi, šumovitom prostoru, slabo nastanjenom, djelomično još, na žalost, miniranom, tako da je vrlo teško reći kako će to završiti i da li ćemo ikad do kraja odgonetnuti što se dogodilo, izjavio je Cegur.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest