Što je dovelo do tragedije u Donjem Mrzlom Polju – ubojica je pio, mijenjao osobnost, no nitko nije slutio da može ubiti

Što je prethodilo strašnoj tragediji u Donjem Mrzlom Polju gdje je 46-godišnji granični policajac Miro Bežan izgubio život, utvrđivat će se u opsežnom kriminalističkom istraživanju, te tijekom sudskog postupka gdje će se na optuženičkoj klupi naći 60-godišnji ubojica Zlatko Jurin.

Jurin, kojeg su mještani ovog dugoreškog naselja poznavali i po nadimku Zlatni, uzeo je poluautomatsku pušku PAP-ovku, te njome ubio susjeda, dobrog i mirnog čovjeka koji mu je samo želio pomoći, odnosno upozoriti da ne može maltretirati cijelo selo gotovo svakodnevnim ispadima.

Maltretirao susjede

Kako nam je sinoć na mjestu tragedije ispričala jedna susjeda, Jurin je nekoliko dana maltretirao cijelo naselje. Iz dvorišta svoje trošne kuće pucao je i urlao, a susjedi su vidjeli da se nešto s njime događa, pa je čak završio i na ispitivanju na policiji.

– Vidjela sam da već duže vrijeme sa Zlatkom nije u redu. Bio je alkoholičar i više puta na liječenju. Znala sam ga sresti, ponekad je bio normalan, ali ponekad kao da je to druga osoba, priča nam starija gospođa koja živi tek nekoliko kuća od ubojice.

Jučer kasno poslijepodne, oko 19.30 sati Bežan je kosio livadu koja se nalazi uz cestu, preko puta Jurinove kuće. Kako su nam kazali susjedi, Zlatko je ponovo imao ispad, pucao je u zrak, pa je Bežan prešao cestu i došao u susjedovo dvorište kako bi mu rekao da prestane to raditi.

Uzeo pušku i revolver

Naravno, nije mogao slutjeti da će ga hladno smaknuti u svome dvorištu. To se, nažalost, dogodilo, i još jedan život je nepovratno izgubljen. 

Nakon što je ubio susjeda, Jurin je uzeo pušku i revolver i otišao niz cestu koja vodi do Mrežnice. Prešao je rijeku, te izašao na drugoj obali kod kafića PTG na glavnoj cesti u Mrzlom Polju. Gosti kafića vidjeli su ga kako prelazi cesti i čak propušta jedan automobil, pa onda i drugi koji je vukao kamp kućicu.

– Mirno je prešao cestu, sjeo za stol i naručio kavu i Coca colu, ispričala nam je sinoć očevitkinja događaja koja je na piće u PTG pristigla s društvom, nekoliko karlovačkih motociklista. Kako kaže, tek onda je vidjela da Jurin na leđima nosi pušku, a da se nešto strašno dogodilo i kad je na stol stavio revolver.

Uhićenje kao na filmu

Konobar je uvidjeo da je “vrag odnio šalu”, pa goste zamolio da odu s terase. Ubrzo je pristigla policija i pred gostima uhvatila ubojicu i srušila ga na pod.

– Sve je bilo kao na filmu, ali uživo, pričaju nam gosti.

Očevid u dvorištu kuće napravili su kolege ubijenog policajca, a njime je rukovodila zamjenica županijske državne odvjetnice u Karlovcu. Ubojica je iza rešetaka i po svemu sudeći tamo će ostati još dugo vremena, no ostaju mnoga pitanja. Ubijeni policajac je iza sebe ostavio suprugu i punoljetnog sina.

Zašto policija nije Jurinu oduzela oružje, je li nakon brojnih ispada već trebao biti pritvoren ili u nekoj ustanovi, je li se tragedija mogla spriječiti…

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest