Projekt “Od ušća do ušća” morat će pričekati – prvo je potrebno izgraditi sustav obrane od poplava

Veliki gradski projekt od “Ušća do ušća” morat će se ipak definirati u sklopu “Strategiju izvodljivosti sustava obrane od poplave grada Karlovca” ali i rezultate vodoistraživačkih radova uz rijeku Koranu, a koji su u tijeku.

Uređenje drugih kupališta

Ovo je, naime, kratki odgovor na naš upit što se ove godine radilo po projektu koji se već duži niz godina najavljuje, sporadično spominje, ali bez konkretnog plana i programa što točno obuhvaća i kad će biti gotov. Podsjetimo, uređenje obje obale rijeke Korane od ušća Mrežnice u Koranu sve do ušća rijeke Korane u Kupu najavljeno je još prije pet godina, a krenuo je s uređenjem Foginovog kupališta.

Karlovački gradonačelnik Damir Jelić je još 2011. godine najavio da bi sljedeći korak moglo biti uređenje gradskog kupališta na Korani ili kupališta “kod jablanova”, ali i da to ovisi o druga dva projekta. Prvi je izgradnja male hidroelektrane na  mjestu nekadašnje – poznate turbine kod slapa, ali i brane na ušću rijeke Korane u Kupu.

Zasad ništa od gradnje od mini HE na slapu

Kako saznaje KAportal, građevinska dozvola za gradnju male hidroelektrane na slapu izdana je još 4. srpnja 2015. godine i važi tri godine. U proteklih godinu dana gradskim službama nije pristigla obavijest o početku građenja a kad će i hoće li uopće, zasad nije poznato.

Uskoro Aquatica

Na obalama Korane proteklih se godina ipak gradilo, pa se i ti projekti sagledavaju kao dijelovi velikog projekta “Od ušća do ušća”. Na desnoj obali rijeke uskoro će biti gotova Aquatica, akvarij slatkovodnih riba po mnogočemu jedinstven u ovom dijelu Europe, dok je na lijevoj obali obnovljen dio nekadašnjeg hotela Korana. U projektu “Od ušća do ušća” uklopljeno je i Vunsko polje koje se parcijalno uređuje iz godine u godinu, a uređena je i šetnica kod hotela “Srakovčić”.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest